Srebro s Paraolimpijskih igara posvetio pokojnoj majci, inače rođenoj Zadranki: “Uz Arbanase me vežu samo najljepša sjećanja, svako ljeto sam ovdje”

Senzacionalan uspjeh srebrnog hrvatskog paraolimpijca u Tokiju nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Fotografija suza radosnica krasila je naslovnice brojnih medija kao simbol ostvarenja sna, pobjede nad tjelesnim ograničenjima, ustrajnosti kada je najteže i vjere u svoje mogućnosti.

Velimir Šandor srebrnu medalju u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama posvetio je majci koja je nakon teške bolesti preminula prošle godine.

Malo tko zna da je Velimirova majka rođena Zadranka. Uz naš grad ovog vrhunskog sportaša koji je proslavio ime Lijepe naše u svijetu, vežu samo najljepša sjećanja.

Uhvatili smo ga između dodjele medalja i povratka iz Japana.

Uzbuđenje je malo splaslo, prevladao je umor. Jučer smo u šest ujutro izašli iz sela na dodjelu medalja, vratili smo se u 23.30. Danas se vraćamo kući, ne znam hoće li biti dočeka na Zračnoj luci, rekao sam ekipi ako nešto planirate, napravite to sami, nemojte me zamarati s tim, kroz smijeh će Velimir.

Baš kao svi prvoklasni sportaši, ne gaji lažnu skromnost.

Da nisam vjerovao da se mogu vratiti kući s medaljom, ne bih ni trenirao. Nadao sam se, naravno da jesam. Kakav bi bio sportaš da ne vjerujem da mogu ostaviti dobar rezultat. Sada ću malo odmoriti i krenuti s pripremama za Pariz 2024. i tamo pokušati ostvariti još i više, pa ako ide, ide, odgovara Velimir koji je zadovoljan uvjetima za trening.

Klub je dobro posložen i imamo sve za nas i naše potrebe. Ako nešto fali, brzo uspijemo dobiti. No, nije uvijek bilo tako. S rezultatima je priča krenula na bolje.

Majka Mirjana koja ga je nakon teške prometne nesreće i suočavanja s novim načinom života ‘gurnula’ u sport, motivirala i bodrila, rođena je u Zadru. Stara kuća u Arbanasima, njegov je drugi dom.

Cijelo djetinjstvo provodio sam u Zadru. Svako ljeto smo ovdje, ne pamtim godinu, osim ratnu 1991., da nismo bili ovdje. Samo najljepše uspomene me vežu za Zadar, odgovara Velimir.

Majčina familija raseljena je po svijetu, ali ujak i danas živi u Arbanasima.

Njegova majka Mirjana vuče korijenje iz Arbanasa. Djevojačko prezime Velimirove bake je Perović. On rado dolazi ovdje, ima odlične odnose s familijom. Često dovede i prijatelje na ljetovanje. Čekamo da se vrati u Hrvatsku i da se dojmovi slegnu pa ćemo napraviti jednu dobru proslavu olimpijske medalje ovdje u Arbanasima, kaže nam Niko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...