Što će biti sa svom tehnologijom? Otkriveno da se svakih 200 milijuna godina okreću magnetski polovi

Zemljino magnetsko polje stalno mijenja svoj smjer i jačinu. Te promjene nas štite od štetnog kozmičkog zračenja, stoga su vrlo bitne. Znanstvenici nastoje utvrditi kako ih predvidjeti, ali analiziraju i kakvo je magnetno polje bilo nekad.

Između ostalog, analizirali su drevne tokove lave u istočkoj Škotskoj te došli do zaključka, kojim su potvrdili prethodna istraživanja, da postoje ciklusi od 200 milijuna godina u kojima Zemljino magnetsko polje slabi, a potom ponovno jača. Također, dvaput su provjerili druga mjerenja geoloških zapisa napravljena u proteklih nekolik desetljeća i time upotpunili povijest magnetskog polja unatrag otprilike 500 milijuna godina.

“Naši nalazi, kada se razmatraju zajedno s postojećim skupovima podataka, podržavaju postojanje približno 200 milijuna godina dugog ciklusa jakosti Zemljinog magnetskog polja povezanog s dubokim Zemljinim procesima. Budući da gotovo sve naše dokaze o procesima u unutrašnjosti Zemlje stalno uništavaju tektonske ploče, očuvanje ovog signala duboko u Zemlji iznimno je vrijedno kao jedno od rijetkih resursa koja imamo”, objasnila je za Science Alert paleomagnetičarka Louise Hawkins sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Popunjavanje rupa u povijesti

U istraživanjima su korištene tehnike termalne i mikrovalne paleomagnetske analize na uzorcima stijena iz drevnih tokova lave. Poravnavanje kristala minerala unutar njih otkrilo je stanje Zemljinog magnetskog polja u vrijeme kad su nastali. Tako je prije 416 milijuna godina došlo do slabljenja magnetskog polja koje je trajalo sve do 332 milijuna godina. Potom se isti proces dogodio prije 120 milijuna godina. Tijekom ranijeg razdoblja, koje pripada paleozoiku, Zemljino magnetsko polje je imalo svega četvrtinu sadašnje jačine, utvrdili su znanstvenici.

“Ova opsežna magnetska analiza tokova lave u Strathmoreu i Kinghornu bila je ključna za popunjavanje razdoblja koje je prethodilo Kimanskom superkronu, razdoblju u kojem su geomagnetski polovi stabilni i ne okreću se nekih 50 milijuna godina”, rekla je Hawkins.

Što će biti s tehnologijom?

Ako je to točno, onda nas uskoro očekuje novo okretanje magnetskih polova. Naime, taj se ciklus ponavlja svaki 200 do 300 tisuća godina. Znanstvenike brine kako će to utjecati na svu elektroničku tehnologiju koju imamo. Što više znanstvenici znaju o tom procesima, lakše će ih moći predvidjeti, pogotovo u slučaju da to čovječanstvu stvara probleme.

Tako su otkrili jednu bitnu stvar. Ranije se smatralo da se magnetski polovi okreću kad je polje slabije. Sada je to i potvrđeno.

“Naši nalazi pružaju potporu tezi da je slabo magnetsko polje povezano s preokretima polova, dok je polje općenito jako tijekom superkrona, što je važno jer se pokazalo gotovo nemogućim srušiti rekord preokreta prije oko 300 milijuna godina”, zaključila je Hawkins, piše Net.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...