Traje rasprava je li treća doza uopće učinkovita

WHO je prošli tjedan objavio da aktualni podaci ne pokazuju da je potrebno docjepljivanje te da se treba cijepiti najranjivije skupine u cijelom svijetu prije no što bogate države krenu davati treću dozu.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u ponedjeljak je rekao kako se docjepljivanje protiv covida-19 treba odgoditi i prioritet staviti na povećanje broja cijepljenih u državama gdje je doze primilo samo 1 ili 2 posto stanovništva.

Ako se postotak cijepljenih ne poveća u svijetu, mogle bi se pojaviti nove varijante virusa, pa bi se doze planirane za docjepljivanje onih koji su već primili dvije trebale donirati državama u kojima stanovnici nisu primili nijednu ili samo jednu dozu, kazao je čelnik WHO-a tijekom posjeta Budimpešti.

„Dodatno, traje rasprava i je li treća doza uopće učinkovita“, kazao je Ghebreyesus na konferenciji za medije uz mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

Istaknuo je da treću dozu trebaju primiti oni koji imaju slab imunitet, no da to predstavlja samo malen dio populacije.

WHO je prošli tjedan objavio da aktualni podaci ne pokazuju da je potrebno docjepljivanje te da se treba cijepiti najranjivije skupine u cijelom svijetu prije no što bogate države krenu davati treću dozu.

SAD je prošli tjedan najavio da planira omogućiti treću dozu diljem države od 20. rujna, u vrijeme dok raste broj novozaraženih delta varijantom.

Treću dozu cjepiva počela je davati i Mađarska svima koji su drugu dozu primili prije najmanje četiri mjeseca, a docjepljivanje za sve starije od 40 godine nudi i Izrael.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...