U Zadarskoj županiji tijekom ove godine ostvareno 6 milijuna noćenja, iz TZ-a poručuju: “Za rujan imamo dobre najave”

U prvih 16 dana kolovoza u Hrvatsku je došlo više od 2,4 milijuna turista, koji su ostvarili preko 17 milijuna noćenja. Strani turisti ostvarili su gotovo 90 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019., dok su domaći turisti zabilježili gotovo jednak broj noćenja kao u rekordnoj godini.

„Iznimno dobri trendovi turističkog prometa iz srpnja nastavljeni su i tijekom kolovoza u kojem smo praktički izjednačili rezultat postignut u kolovozu rekordne 2019. godine! Svi dosadašnji rezultati posljedica su vrlo dobre pripreme i provedbe sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora i mjera Vlade, ali i činjenice da je naša zemlja najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. Najave za ostatak kolovoza pa i rujna su također vrlo dobre. Očekivanja HTZ-a su premašena jer smo planirali 60 do 65 posto turističkog prometa iz 2019., a već sad smo s obzirom na kumulativne rezultate na 70 posto“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

U Hrvatskoj svakodnevno boravi više od milijun turista od kojih je preko 90 posto stranih. Najviše ih boravi u Istri, na Kvarneru, u Splitsko-dalmatinskoj županiji pa onda u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Gledajući po zemljama iz kojih dolaze, najviše je stranih gostiju iz Njemačke, zatim iz Slovenije, pa iz Poljske, Austrije i Češke.
Od početka godine do 16. kolovoza Hrvatsku je ostvarila više od 11,3 milijuna noćenja gostiju iz Njemačke, 7 milijuna iz Slovenije, preko 4,6 milijuna iz Poljske, preko 3,9 milijuna iz Austrije i preko 3,6 milijuna noćenja gostiju iz Češke.

 

Zadarska županija s turističkim brojkama kao prije pandemije

Zadarska županija u proteklom je mjesecu ostvarila pola milijuna dolazaka turista i 4,5 milijuna noćenja što je oko 90 posto prometa iz 2019. godine. Na razini cijele godine ta je županija na gotovo šest milijuna noćenja što je 78 posto rekordne godine, dok su prvom tjednu kolovoza dosegnuli 1,2 milijuna noćenja što je jednako rezultatu iz 2019. Prema emitivnim zemljama, najveći udio u noćenjima imaju Slovenci (19 posto), Nijemci (10,5 posto) te Česi i Poljaci s oko osam posto.

„Početak kolovoza nosi još veći optimizam te je za očekivati da ćemo nadmašiti 2020., ako održimo zadovoljavajuću epidemiološku situaciju. Za rujan imamo dobre najave, a posebno nas raduje kako se polako vraća i segment poslovnog turizma i konferencija. No moramo zadržati stabilnu epidemiološku situaciju kako bi nam gosti s naših emitivnih tržišta i dalje mogli dolaziti“, poručili su iz Turističke zajednice Zadarske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...