Vučetić o KK Zadru: “Ne smijemo biti taoci jednog vođe navijača samo da bi njegov pas mogao imati šniclu, a on kutiju Marlbora”

Marko Vučetić, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća, gostovao je u N1 Studiju uživo te je govorio o HDZ-u, koji prijeti prijevremenim izborima u Zadru.

“To me ne iznenađuje jer lokalna gradska vlast, koja je u kontinuitetu bila ista i u izvršnom i predstavničkom dijelu, dakle HDZ-ova, se nikako ne može pomiriti s time da se u Zadru rodila demokracija. tj. da je HDZ sačuvao mjesto gradonačelnika, ali da je Gradsko vijeće u rukama nove vladajuće većine.

Oni se s onime, što je blagotvorno za demokraciju, a to je promišljanje javnih politika u korist, ne stranke, nego korist građana što se sada događa u Zadru, ne mogu nositi jer su uspostavili stranačku kontrolu nad Zadrom i sada traže načine da pokušaju isprovocirati lokalne izbore, ali to im neće uspjeti”, rekao je na početku.

 

“Lokalna vlast želi zadržati klijentelističku strukturu”

Kaže i kako je HDZ-u, koji ima racionalitet političke korupcije, svaki zahtjev da se nešto napravi transparentno – neprihvatljiv.

“Građani trebaju znati gdje svaka kuna i svaka lipa odlazi, a to je nešto što HDZ-u ne odgovara. Iskoristit ću situaciju da ekskluzivno u vašoj emisiji kažem da ćemo tražiti da se od 1. siječnja potpuno ukine prirez, odnosno da se uvede stopa od 0% prireza”, kaže.

“Lokalna gradska vlast želi sačuvati svoju klijentelističku strukturu. Ona je došla do izražaja na zadnjoj sjednici kada smo odbili potvrditi imenovanje ravnateljice znanstvene knjižnice jer je bilo sasvim jasno da je Upravno vijeće predložilo kandidatkinju koja ispunjava uvjete o manjoj mjeri, a uopće Gradsko vijeće nije obavijestilo o uvjetima druge kandidatkinje. Mi smo taj natječaj poništili, a sada slijedi opoziv Upravnog vijeća znanstvene knjižnice, ali i svih upravnih vijeća koja su pod ingerencijom Grada Zadra”, objašnjava.

Na pitanje hoće li ukidanje prireza dovesti do sloma gradskih financija, kaže:

“Neće to značiti slom gradskih financija jer su gradske financije slomljene kada se daje 8 milijuna kuna KK Zadar, a ne znamo gdje taj novac odlazi. Kada je KK Zadar dužan 40 milijuna kuna, ove godine je 8,9 milijuna kuna gubitaka napravio, tada se Grad nalazi u slomu.

Grad Zadar se nalazi u slomu i kada se pored zaposlenih PR stručnjaka zapošljava i savjetnik, Grad Zadar se nalazi u slomu kada se nogometnom klubu daje pozajmica od 2,5 milijuna kuna, pa se tim novcima kupuje mercedes. Grad Zadar se nalazi u slomu kada se daju novci svima i svakome, a ne vodi se računa o građanima Zadra. Zahvaljujući klijentelističkoj strukturi HDZ-a u gradu postoje mnoga fiktivna radna mjesta”.

 

“Ne smijemo biti taoci jednog vođe navijačke skupine”

Kaže i kako ga ne brine reakcija birača što se tiče košarkaškog kluba Zadar:

“To me uopće ne brine, ja sam na Gradskom vijeću pozvao DORH i USKOK da uđu u KK Zadar, jer ako se negdje proizvode milijunski minusi, treba utvrditi radi li se o protuzakonitima radnjama. KK Zadar je klub koji proizvodi gubitke i ne smijemo biti taoci toga da jedan vođa navijačkih skupina drži kao taoce čitav grad Zadar da bi njegov pas mogao imati šniclu, a on kutiju Marlbora.

KK Zadar današnji nije onaj KK Zadar kao grada košarke i prema takvom klubu ne smijemo imati nikakve pozitivne emocije jer košarka u tom klubu nije na prvom mjestu nego netransparentno trošenje novca”.

Rekao je i kako ukidanje prireza nije populistička mjera nego promjena političke paradigme.

“Ja dekonstrukciju HDZ-a na lokalnoj razini radim u Gradu Zadru, a to se ne odigrava putem populističkih mjera, niti želimo srušiti gradonačelnika. Mi od Dukića želimo napraviti gradonačelnika Grada Zadra, a ne gradonačelnika u službi HDZ-a. U sljedećem periodu ćemo razmišljati i o tome da Zadar nema pet računovodstva u svakom poduzeću, da nema 5 nabava goriva nego da sve to objedinimo.

Gradu Zadru slijede promjene, niti jedna nije populistička niti protiv HDZ-a nego je isključivo proaktivna u funkciji proaktivnog pogleda na demokraciju i proaktivnog pogleda u odnosu da potrebe građana, a hoće li tu HDZ stradati, naravno da hoće ako se ne bude mijenjao u demokratskom smislu”, kaže.

 

“Zadar je dosad dva puta bio izdan”

Rekao je i kako HDZ po pitanju promjene gradske vlasti ne može gotovo ništa napraviti, osim srušiti vlastitog gradonačelnika.

“Ukoliko on povuče prijedlog proračuna ili ga ne predloži onda idemo na izbore za gradonačelnika, što nisam sasvim siguran da odgovara HDZ-u koji je u mnogim frakcijskim borbama. S druge strane, ukoliko bi htjeli srušiti proračun pa isprovocirati nove izbore za Gradsko vijeće onda bi trebali formirati novu većinu. Zaista ne znam koliki bi kvocijent inteligencije bio onih koji bi se pridružili HDZ-u da sruše Gradsko vijeće. Ako oni mogu naći te tri ruke, onda imaju snagu srušiti vijeće.

U politici je sve moguće pa je moguća i ova kardinalna izdaja. Zadar je dosad bio dva puta izdan od strane vijećnika koji su bili izabrani kao vijećnici protiv HDZ-a, a onda su prešli na stranu HDZ-a. Ako bi se to dogodilo sada, mi ne bi imali samo političke izdajnike, nego bi među nama postojale tri građanske, političke i moralne hulje”.

Ističe i kako je on spreman na sve scenarije te da je za sve scenarije moguće pronaći rješenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...