Zadar i Split imaju najveći porast u zadnja dva tjedna, najviše zaraženih u dobi od 19 do 30 godina

Prema posljednjim podacima koje nam je dostavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a koji uključuju analizu podataka do 15. kolovoza, gledajući regionalno, najlošija situacija je na Jadranu, gdje je prosječna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika s tim datumom bila 123,28.

Slijedi Grad Zagreb sa 95.59, zatim Sjeverna Hrvatska s 54.92, dok je najpovoljnija situacija u Panonskoj Hrvatskoj (koja je još uvijek zelena na karti ECDC-a).

Na razini Hrvatske 14 dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika, od 15. kolovoza bila je 79.9.

Kada se gledaju podaci po županijama, da se zaključiti da je situacija najlošija u Zagrebačkoj županiji i samom Zagrebu. Naime, u glavnom gradu Hrvatske po parametru 14 dnevne incidencije na 100.000 stanovnika broj je 96, ali udio pozitivnih u testiranima iznosi visokih 7.24 posto, piše Jutarnji list.

U Zagrebačkoj županiji postotak pozitivnih je čak 9.71, što je očito bio jedan od razloga da Sjeverna Hrvatska kao cijela regija postane narančasta. Visok udio pozitivnih je i u Sisačko-moslavačkoj županiji, 6.19 posto, a iznad prihvatljivih četiri posto nalazi se 11 županija. Ni jedna regija s udjelom pozitivnih u testiranima većim od 4 posto ne može biti zelena.

Situacija se pogoršava i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj dva dana zaredom ima više od 130 oboljelih, dijagnosticiranih PCR testom. Ta županija ima, zajedno sa Zadarskom županijom, najvišu incidenciju u zadnja dva tjedna – prosječno iznad 170 slučajeva – no zbog niskog udjela pozitivnih u testiranima, koji je, prema podacima HZJZ-a, niži od 4 posto, ulazi u narančastu, a ne crvenu kategoriju.

Što se tiče dobne strukture oboljelih i prostornog širenja, neodoljivo podsjećaju na prošlo ljeto, kada se povećanje broja prvo zabilježilo na moru, da bi se kasnije proširilo na kontinent. Također, najviše oboljelih su bili, kao i sada, mladi, koji su povratkom s mora zarazili svoje starije članove obitelji.

Kada se gleda tjedan zaključno s 15. kolovozom, najveći broj zaraženih bio je u dobnoj skupini od 19 do 30 godina, kojih je čak 36.6 posto od ukupnog broja.

Od ukupnog broja oboljelih u tjedan dana 14,2 posto su maloljetnici, a polovica njih je u dobi od 15-18 godina. Odrasli u rasponu dobi od 19-65 godina čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih zabilježenih slučajeva zaraze, odnosno 1.546 (78,2 posto), dok osobe starije od 66 godina čine najmanji udio u tjednom broju slučajeva s udjelom od 7,6 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...