5G mreža i u hrvatsko gospodarstvo donosi revolucionarne promjene

Nedavno je u Hrvatskoj javna dražba za frekvencijski spektar 5G mreže, koju je proveo HAKOM – hrvatsko regulatorno tijelo za mrežnu industriju, uspješno završena, a u državni proračun stiže oko 359 milijuna kuna. Tim povodom smo u emisiji” Smart industry” Poslovnog TV-a, s Krešimirom Mazorom iz HAKOM-a te Damirom Opsenicom i Josipom Duljem iz tvrtke BeeIN, razgovarali o vezi 5G mreže i industrije 4.0.

Peta generacija mobilne mreže donosi revolucionarne promjene u gospodarstvu, posebice u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici. Europska komisija je već 2016. godine objavila istraživanje utjecaja 5G mreže na gospodarstvo. Pokazalo je da će socio-ekonomski benefiti te tehnologije, do 2025. godine, doseći 113,1 milijardi eura godišnje, u četiri ključna sektora – automobilskom, zdravstvenom, transportnom i energetskom. Primjerice, investicijom od 56,6 milijardi eura na razini EU u 5G infrastrukturu, EK procjenjuje da će se stvoriti 2,3 milijuna novih poslova u Europi. Do 2025. godine, u te četiri industrijske grane, očekuje se kako će 5G generirati 62,5 milijardi eura godišnje.

Prema KPMG-u, procjenjuje se da će, u iduće četiri godine, 5G mreža dovesti do porasta globalnog gospodarstva od četiri bilijuna dolara. Velik broj investitora tvrdi da će 5G tehnologija biti temelj industrije 4.0, a ostali su po tom pitanju neutralni, iako se slažu da će 5G mreža biti znatno utjecajnija od prethodnih generacija.

Nedavno je u Hrvatskoj javna dražba za frekvencijski spektar 5G mreže, koju je proveo HAKOM – hrvatsko regulatorno tijelo za mrežnu industriju, uspješno završena, a u državni proračun stiže oko 359 milijuna kuna. Tim povodom smo u emisiji” Smart industry” Poslovnog TV-a, s Krešimirom Mazorom iz HAKOM-a te Damirom Opsenicom i Josipom Duljem iz tvrtke BeeIN, razgovarali o vezi 5G mreže i industrije 4.0, piše Poslovni.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...