ANKETA 28 posto ispitanika kaže da se nikad neće cijepiti, 47 posto smatra da covid potvrde treba uvesti po uzoru na Europu

U Dnevniku HTV-a objavljen je HRejting o koronavirusu, odnosno epidemiji i cijepljenju.

Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika.

Na pitanje jeste li se cijepili gotovo polovina ispitanika, njih 49,7 posto kaže da su se cijepili. 12,2 posto nije i namjerava se uskoro cijepiti, a 28 posto kaže da nije i da se ni neće cijepiti.

Neće se cijepiti jer su preboljeli Covid 7,1 posto ispitanika, a tek mali dio ne želi odgovoriti – njih 2,9 posto.

Na pitanje o razlozima cijepljenja najviše ispitanika, njih 32,1 posto kažu da su se cijepili zbog straha od korone i posljedica na zdravlje, a 18 posto pak želi da se život što prije vrati u normalu. Ostali postoci otpadaju na druge razloge, primjerice da je to jedini način da se zaustavi pandemija ili zdravstveni razlog.

Evo i razloga onih koji se ne žele cijepiti – izdvojena su dva najveća postotka. Njih 42,7 posto smatra da je cjepivo prebrzo napravljeno te da je nesigurno i neučinkovito. Slijede oni koji navode zdravstveni razlog i moguće nuspojave na cjepivo, a njih je 22,3 posto.

Treba li u Hrvatskoj uvesti obvezne COVID potvrde i obvezne testove kao što je to u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji? Tu su podjednaki odgovori – malo veći postotak odnosno 47,4 posto smatra da treba, a njih 45,5 posto kaže da COVID potvrde ne treba uvesti. Ne zna ili se ne može odlučiti njih 7,1 posto

Posljednje pitanje HRejtinga je o primarnom pravu, odnosno o tome čije je pravo veće: pravo cijepljenih na zdravlje i neizlaganje zarazi zbog necijepljenih ili pravo necijepljenih na slobodu izbora i slobodu kretanja?

Gotovo polovina ispitanika, njih 48,7 posto smatra da je veće pravo cijepljenih na zdravlje i neizlaganje ugrozi zaraze zbog necijepljenih. Da je veće pravo necijepljenih na slobodu izbora i kretanja misli oko 34,6 posto ispitanih. Odgovor na to ne znaju 15,3 posto, a ne žele odgovoriti 1,4 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...