APSURD Pomorci koji prebole koronu van Hrvatske nemaju pravo na COVID putovnicu?!

Nakon jučerašnje objave o pomorcu koji je prebolio koronu u stranoj državi te nije mogao dobiti COVID putovnicu izdanu od strane Republike Hrvatske, u redakciju portala Pomorac.hr se javio jedan pomorac sa svojom pričom o ovoj temi.

“Vezano za članak o dobivanju COVID putovnice i odgovor Zavoda da se ona može dobiti kontaktiranjem na spomenuti mail je čista laž. Prosljeđujem vam negativan odgovor na moj upit o putovnici. Pomorac sam i prebolio sam koronu na brodu u stranoj državi. Cijepljenje mi ne preporučuju liječnici jer sam nedavno prebolio COVID. Međutim, bez COVID putovnice ne mogu se ukrcati na brod, a time dovodim u financijsku opasnost cijelu obitelj”, rekao je.

Nakon toga, iz HZJZ-a su mu odgovorili kako je uvjet za izdavanje COVID putovnice isključivo pozitivan PCR-test učinjen u Hrvatskoj. Kako je već poznato, nakon testiranja COVID putovnica može se zatražiti u roku od 11 dana (u slučaju pozitivnog testa), nakon čega je ona valjana 180 dana od datuma testiranja.

Pomorac im je rekao kako su iz HZJZ-a naglasili da osobe koje posjeduju potvrdu o preboljenju ili nalaze testiranja obavljenog izvan Republike Hrvatske nemaju pravo na izdavanje COVID potvrde.

“Nakon toga bio sam prisiljen cijepiti se niti 20 dana nakon preboljenja, jer u protivnom ne bih mogao putovati na sljedeći ukrcaj. Osim na taj mail, pisao sam još na podosta, zvao bezbroj telefonskih brojeva, ali odgovor je uvijek bio isti: COVID putovnicu ne mogu dobiti jer sam virus prebolio izvan Hrvatske”, zaključio je.

Informacije pristigle iz službenih izvora koje su dobili jučer kose se sa stvarnim situacijama s kojima se susreću naši pomorci. Naime, jučer su im iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekli da se ovakvi slučajevi ne bi smjeli događati. Kada se osoba koja ima sve potrebne dokumente o prebolijevanju virusa javi u HZJZ, izdavanje COVID putovnice ne bi trebalo predstavljati nikakav problem, rekli su iz Zavoda.

Međutim, danas su ponovno kontaktirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo te smo dobili drugačiju informaciju od jučerašnje. Naime, prebolijevanje virusa unutar granica Republike Hrvatske, točnije pozitivan test obavljen isključivo u Hrvatskoj, zaista je uvjet za dobivanje važeće COVID putovnice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...