Beroš najavio reviziju koja će utvrditi tko je umro s covidom, a tko od covida

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) danas bi se trebala očitovati o tome hoće li Hrvatska nastaviti cijepljenje protiv covida-19 cjepivom Johnson&Johnson, najavio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš nakon smrti mlade Slovenke koja je moguće povezana s tim cjepivom.

Ministar je izvijestio podrobnije i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj istaknuvši da epidemija nije pod kontrolom. Naime, iz tjedna u tjedna raste broj novozaraženih, danas je to 1710 novih slučajeva, prije tjedan dana 1373, a prije 14 dana – 1369.

Beroš je rekao i da će se u Hrvatskoj morati napraviti revizija smrtnih slučajeva kako bi se utvrdilo koliko je covid direktan i neposredan uzrok smrti. “To je pitanje koje se nameće od početka pandemije – jesu li osobe umrle od covida ili sa covidom”, podsjetio je te poručio da će se ta problematika uskoro sagledavati.

Poručio je i da će u ponedjeljak, 4. listopada, sa svojim državnim tajnicima biti prisutan u većim bolničkim centrima i bolnicama na početku upotrebe covid potvrda u zdravstvu.

Komentirao je i nabavu proteinskog cjepiva Novavax, rekavši da je strateški interes Hrvatske nabava što šireg dijapazona različitih cjepiva. “Nabava još jednog, proteinskog Novavax cjepiva rezultat je našeg nastojanja da imamo što više različitih cjepiva. Sutra se može pokazati da je učinkovitost tog cjepiva manja od očekivanog. Moramo imati alternativu”, poručio je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...