Beroš: “Zbog necijepljenih je otežan rad u bolnicama”

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade govorio je o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Istaknuo je da je trenutno u bolnici 694 osoba na bolničkom liječenju, a da je od toga na respiratoru 89 pacijenata.

Bolnice dobro upravljaju četvrtim valom, rekao je Beroš, ali je naglasio kako raste broj hospitaliziranih od kojih je znatan udio na respiratorima.

Istaknuo je kako se veći broj pacijenata nalazi u bolnicama na primorskom području, pogotovo u KBC-u Split, gdje je, tvrdi Beroš, deset posto covid pacijenata cijepljeno. Dodao je da je zbog te situacije potreban veći angažman osoblja u respiratornim centrima, anesteziologa i anestezioloških tehničara i da su zbog toga privremeno odgođeni pojedini operacijski zahvati.

”Očita je korelacija necijepljenih s otežanim radom u bolnicama”, naglasio je i dodao da su “nepotrebne posljedice necijepljenja pojedinaca moguć uzrok nedostatka kreveta za bolesnike koji čekaju na zakazane zahvate”.

Beroš je pozvao građane, pogotovo starije, da se cijepe, istaknuvši da su tri od četiri starije osobe, koje su patronažne sestre kontaktirale za cijepljenje, odbile primiti cjepivo iz zdravstveno neutemeljenih razloga.

Naglasio je kako je došlo do porasta cijepljenih među zdravstvenim djelatnicima, pa se osvrnuo na uvođenje covid potvrda za zdravstveni sustav od 1. listopada.

“Nama je cilj sigurnost svih, a ne kažnjavanje nekoga”, rekao je Beroš te dodao: “Covid se ne događa drugima. Medicinsko osoblje se u ovom trenutku u bolnicama bori za život 89 osoba na respiratorima. Vjerujem da bi svi oni rekli ljudima da se cijepe čim prije. U utorak je preminulo 13 osoba i nijedna nije bila cijepljenja. Nemamo opravdanje za opuštanje. Odaziv na cijepljenje nije razmjeran jačini ove ugroze”, poručio je Beroš i pozvao na pridržavanje mjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...