Beroš zdravstvenim djelatnicima: “Tko se neće cijepiti ili testirati, neće dobiti plaću”

Članovi Nacionalnog stožera na konferenciji za medije govorili su o aktualnostima u vezi epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Novinare je zanimalo što će biti sa zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti niti testirati.

Ministar Vili Beroš kaže da je smisao COVID potvrda zaštita zdravlja ljudi, kako djelatnika, tako i pacijenata. Dodaje da ne zna kako bi okarakterizirao ponašanje onih koji nisu preboljeli COVID-19, a odbijaju cijepljenje i testiranje. Ističe da oni neće moći pristupiti radu te će napraviti problem sustavu i sebi. Sustav će trpjeti jer će morati tražiti zamjenu za takve pojedince.

“Oni neće moći prisustvovati poslu i sustavu, a i sebi će napraviti probleme. Neopravdano će izostati s posla i neće dobiti naknadu za rad, sukladno zakonu”, odgovorio je.

Na pitanje jesu li u sustavu zdravstva moguće krivotvorene COVID potvrde, Beroš odgovara:

“Svaka odgovorna osoba, a takvi bi trebali biti svi djelatnici u zdravstvenom sustavu, ne bi to koristila”, rekao je i dodao kako misli da toga nema u sektoru.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da COVID potvrde nije moguće falsificirati ako svatko radi svoj posao s COVID potvrdama.

Na pitanje koliko mjeseci ćemo plaćati testove zdravstvenim radnicima, Beroš je odgovorio:

“Ne znam odgovoriti, ne znam koliko će trajati epidemija, nema odgovora niti ga može biti. Sredstva su osigurana, ne mogu govoriti o kojem se iznosu radu u ovom trenu. A hoće li naš narod biti kreativan u smislu izbjegavanja obveza, ne mogu reći. Zna se da postoji kontrola bolovanja, ne željeti testirati se nije razlog za otvaranje bolovanja”, rekao je ministar.

Na pitanje kolika je procijepljenost u zdravstvenom sustavu, Beroš kaže da je u prošlom tjednu povećana procijepljenost u zdravstvenom sustavu 2 i pol puta.

“Ne znam je li razlog tome najava uvođenja COVID potvrda”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...