Botić o rušenju stabala kod azila: “Radovi na Žmirićima provode se u interesu korumpiranih investitora, ne javnog dobra”

Nakon informacije da bageri ruše stabla u šumi koja se nalazi u neposrednoj blizini azila, što je šokirane volonterke potaklo na pitanje gdje će smjestiti pse, oglasila se gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić.

Traži na javni uvid sve ugovore Grada Zadra sklopljene oko pitanja zbrinjavanja životinja lutalica od 2017. godine kada je donesen Zakon o zaštiti životinja.

Od kolega vijećnika pak traži pokretanje sjednice na temu radova na Žmirićima za koje vjeruje da se provode u interesu korumpiranih investitora, ne javnog dobra.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Svi pa i životinje u gradu Zadru podređeni su krupnom građevinarskom kapitalu. Zašto? Zato što smo im kao građani to dozvolili.

Sa područja zadarskog azila na Žmirićima zadnjih nekoliko dana dolaze zabrinjavajuće slike, videa i vijesti o radovima, rušenju borova, radu teškim strojevima i slično koji nisu bili javno najavljeni i o kojima volonterke/i azila nisu bile obaviješteni i koji su u konačnici narušili mogućnost rada i normalne brige o psima unutar azila.

Podsjećam kako na tom mjestu godinama, istina na privatnom zemljištu, ali kao jedino rješenje koje je Grada Zadar iznašao, volonterke/i zbrinjavaju pse na način na koji svi možemo biti ponosni.

Na Grad Zadar i njegovu upravu godinama možemo biti zgroženi.

Svake izbore mašu novom lokacijom azila na gradskom/državnom zemljištu i kao civiliziranom rješavanja takvog pitanja u jednom ozbiljnom gradu. Grad Zadar nakon izbora međutim ništa ne radi na tom području.

Do sad su ponavljam, konkretno radili samo volonteri/ke azila, a Grad Zadar je upadao sa raznoraznim ugovorima sa tko zna kojim pružateljima usluga zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica, a za koje imam osnovane bojazni kako su se životinje nakon proteka kratkog zakonskog roka uspavljivale, a ne zbrinjavale dugoročno u azilu i kod udomitelja kako se to radi u civiliziranim sredinama.

Kao gradska vijećnica zato tražim na javni uvid sve ugovore Grada Zadra sklopljene oko pitanja zbrinjavanja životinja lutalica od 2017. g kada je donesen Zakon o zaštiti životinja.

Što se tiče radova na Žmirićima tu pozivam odgovorne kolegice i kolege vijećnike u Gradskom vijeću Grada Zadra da što hitnije pokrenemo postupak za održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća o prostorno planskom planiranju Grada Zadra uključujući pitanja investicija u ceste koje provodi državna ustanova Hrvatske ceste uz asistenciju gradskog Upravnog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Osnovano sumnjam kako spomenuti investicije provode štiteći pozicije korumpiranih ”investitora“ čiji je krajnji cilj izvlačenje novaca, pogodovanje krupnom građevinarskom kapitalu odnosno njihovim projektima primjerice Vrata Zadra – a ne javni interes.

Podsjećam kolegice i kolege vijećnika kako je cesta kod bolnice također projekt Hrvatskih cesta, kako mi nije jasno koji je nadzor ta cesta prošla (ako uopće je?), budući ne odgovara zakonskim propisima u gotovo ni jednom segmentu. Od završetka ceste 2019. godine o tome se u javnosti nebrojeno puta polemiziralo – ali poražavajuća činjenica je kako cesta tolike važnosti (vjerojatno) i dalje nema uporabnu dozvolu! Mi kao gradski vijećnici/ce o tome nažalost ne znamo.

ODO odnosno DORH, MUP i Ministarstvo prometa ponašaju se kao da za to nemaju nikakvu nadležnost, pa bi naša javna sjednica Gradskog vijeća sa točkama dnevnog reda između kojih i pitanje investicija i nezakonitih rezultata rada Hrvatskih cesta i Gradske uprave u Zadru možda na vrijeme spriječila još jedan urbocid, koji se sa istim akterima priprema na Žmirićima, te napokon riješila pitanje humanog i civiliziranog azila.

Gradska vijećnica AM Marjana Botić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...