Božinović podsjetio da je na snagu stupilo 5 novih mjera koje vrijede do 15. rujna

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović podsjetio je kako je od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite donio pet novih odluka koje stupaju na snagu, a primjenjuju se u trajanju do 15. rujna 2021. godine.

Radi se o odlukama koje se odnose na ograničavanje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, obavezno korištenje maski za lice, posebnu organizaciju rada trgovina u prodavaonicama i trgovačkim centrima te organizaciju javnog prijevoza putnika.

„Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja dozvoljen je rad ugostiteljskim objektima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima unutar zatvorenih dijelova objekta na način da se hrana, piće, napitci i slastice uslužuju isključivo gostima koji sjede za stolovima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Radno vrijeme objekata propisano je u trajanju od 6 do 24 sata. Dozvoljeno je usluživanje gostiju i unutar prostora kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje“, pojasnio je ministar Božinović te dodao:

„Iznimno je dopušten rad ugostiteljskim objektima (vrste noćni klub, noćni bar, disco-bar i disco klub iz kategorije „Barovi“) te usluživanje gostiju bez ograničenja radnog vremena, ali samo na otvorenim prostorima uz uvjet da u njihove prostore mogu ući samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. To se odnosi na goste, osoblje, izvođače itd.“.

U zatvorenim prostorima omogućeno je i održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija uz uvjet da sve prisutne osobe posjeduju EU digitalne COVID potvrde. Moguće je i održavanje konferencija i kongresa s više od 100 osoba uz uvjet da svi imaju EU digitalnu COVID potvrdu, što je također, uvjet i za izlaganje proizvoda i opreme u zatvorenim prostorima, a koji su sastavni dio kongresa, konferencija i sličnih okupljanja.

Navedene mjere donesene su u sklopu nastojanja Stožera i Vlade za povratkom u normalu svakodnevnog života i rada, u mjeri u kojoj to epidemiološka struka procjenjuje maksimalno mogućim u danim okolnostima.

„Činjenica da nam brojevi rastu svjedoči o ulasku u novi val zaraze koji se može ograničiti jedino izbjegavanjem nekontroliranih okupljanja i dosljednim pridržavanjem temeljnih epidemioloških preporuka održavanja fizičke distance, pojačane osobne higijene ruku i dosljednog prozračivanja zatvorenih prostora u kojima ljudi borave i, naravno, cijepljenjem“, poručio je ministar Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...