NAPOKON SE ZNA ROK Covid potvrda od danas vrijedi 365 dana!

Sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite EU covid potvrde od danas vrijede 365 dana. Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane, poručuju iz AKD-a.

Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo. Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a u slučaju putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Osim toga novost je i da će se EU covid potvrde moći izdavati i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU, odnosno odobrenje Europske agencije za lijekove. Radi se primjerice, o kineskim i ruskim cjepivima.

S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU, piše Tportal.

Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi. Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...