Dukić prozvao političke protivnike da žele uhljebiti svoje ljude u Znanstvenu knjižnicu: “A kunu se u transparentnost…”

Gradonačelnik Branko Dukić poslao je priopćenje za medije u kojem se dotiče većine u Gradskom vijeću za koju kaže da se kunu u transparentnost, a s druge strane krše statut i “kadroviraju u stilu najgorih političkih komesara”.

Kazuje kako su odbacili odluku o izboru ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar, dok istovremeno žele formirati vijeće ustanove u kojem će imati većinu, nakon čega će za ravnatelja predložiti svoju kandidatkinju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon izbora svi smo najavljivali novu demokraciju, drugačiji način donošenja odluka, ali dok se u Zagrebu ili Splitu nove snage trude provoditi javne pozive i natječaje za upravne i nadzorne odbore, naši predstavnici većine kadroviraju u stilu najgorih političkih komesara.

Na zadnjoj sjednici odbacili su odluku Upravnog vijeća o izboru ravnatelja Znanstvene knjižnice, a kao razlog su naveli netransparentnost i nedostatak informacija.

Danas na istoj sjednici, po žurnom postupku, žele smijeniti postojeće i postaviti novo, “svoje vijeće”, koje bi onda trebalo postaviti “njihovu” kandidatkinju. Nema tu bolje, transparentnije ili demokratičnije, nego maknuti tuđe i staviti svoje neovisno o proceduri i transparentnosti.

Idemo pokušati biti bolji od toga. Umjesto da politički i ideološki kadrovirate unutar znanstvene institucije, idemo zajedno donijeti odluku i prepustiti Znanstvenu knjižnicu znanosti. Da se ne vraćam daleko u povijest, jer svi znate razloge zbog kojih je ta ustanova godinama bila pod Gradom Zadrom, moj prijedlog je da učinimo jedinu ispravnu stvari i prepustimo je Sveučilištu.

Sveučilište u Zadru je danas samostalno, raste, i takva ustanova bi ga učinila konkurentnijim na listama sveučilišta. Takav oblik bi bio i značajno bolji za daljnji razvoj te knjižnice. Sveučilište je zadarsko, kampus je zadarski, dom je zadarski, pa bi tako i znanstvena knjižnica, kao u svim velikim gradovima, bila u sastavu sveučilišta, a istovremeno služila svojim građanima bez da političari raspravljaju o tome tko bi trebao biti na njenom čelu. Naravno, odluka o tome hoćemo li ići u tom pravcu i ponuditi nešto novo i dobro za grad i knjižnicu, ili je ipak važnije uhljebiti bivšu predsjednicu žena SDP-a,na vama je, vijećnici.

Pa budimo transparentni! Odbacili ste jednoglasnu odluku još uvijek aktualnog Upravnog vijeća ne zato što niste dobili podatke o drugom kandidatu, točnije kandidatkinji za mjesto ravnateljice. Ta druga kandidatkinja vam je itekako poznata. To je ista stručna i nepolitična osoba koja je uhljebljena u NSB od strane SDP-ove Vlade na odlasku. Sada je treba opet uhljebiti. Nije baš NSB, nije ni odluka tadašnjeg premijera Milanovića, ali ni Znanstvena knjižnica u Zadru nije za baciti. A i nije ni nekakav izbor u ponudi. Pa ako to znači mijenjati čitavo Upravno vijeće, nikakav problem. Ovakvo političko kadroviranje je ono što od vas i očekujemo!”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...