FOTO Predstavnici Europe Direct centra Zadar i zadarski novinari u posjetu Bugarskoj

Prošli je tjedan u organizaciji Europe Direct centra iz Zadra održano studijsko putovanje u Bugarsku.

Ovoga puta osim predstavnika informacijskog centra, na putovanje su bili pozvani i zadarski novinari koji su upoznali ljepote Sofije i susjednih gradova te razmijenili iskustva s poznatim bugarskim novinarom Nikolayem Krastevom.

Iz medijskih kuća Bugarsku su posjetili kolege iz eZadra, 057, ZD1, Novog radija i naše medijske kuće.

Predstavnica zadarskog ureda Europe Direct, Marija Dušević istaknula je sve benefite ovog putovanja.

Europe direct Zadar organizirao je studijsko putovanje s ciljem približavanja Hrvatske i Bugarske i to na način da smo sa sobom poveli novinare. Zašto bas novinare? Iz razloga što je uloga Europe Direct centara diljem Europe, a ima nas 400, približiti rad institucije Europske unije građanima, da im pokaže kako Europska unija radi za njih te kako im može pomoći. Bugarsku smo odabrali iz razloga što je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Bugarin Ognjen Zlatyev. Njegov moto je “Ujedinjeni u različitosti”, što i sam pokazuje svojim primjerom, jer kao rođeni premda Bugarin živi i radi u Hrvatskoj…, kazala je Dušević.

Tijekom putovanja posjetili smo dva Europe Direct centra u Plovdivu i Blagoevgradu, kolege su nam pokazale što je njihov posao i na koji način rade s građanima, a novinari su imali prilike podružiti se s predstavnicima kako bi vidjeli sličnosti i razlike u radu centara, kao i država. Mi smo posljednja država koja je ušla u Europsku uniju, Bugarska i Rumunjska učinile su to prije nas. Uvidjeli smo sličnosti, ali i razlike te shvatili kako možemo učiti jedni od drugih, dodala je.

Mi u Europe Direct centru u Zadru htjeli bismo da ovakva praksa postane tradicija koja će se iz godine u godinu nastaviti. 1. svibnja startala je raditi već treća generacija Europe Direct centra u Zadru, tada smo organizirali druženje za novinare gdje smo kroz razgovor stekli dojam o tome na koji način žele upoznati EU, na koji način se oni sami mogu educirati, a kako bi znanje o EU i informacije o njoj na najbolji način mogli prenijeti građanima. Inače, novinari su vrijedni suradnici koji  prenose informacije slušateljima, gledateljima, čitateljima…, kazala je Marija Dušević, voditeljica Europe Direct centra Zadar, a ovoga puta i kao organizatorica samog putovanja u Bugarsku.

Prije svega htjela bih zahvaliti centru Europe Direct Zadar, posebno kolegici Mariji i Loreni na zaista odličnoj organizaciji. Razgovarali smo s kolegama iz Bugarske, iz njihovih centara Europe Direct, o njihovom iskustvu u radu s građanima, kako građani Bugarske doživljavaju Europsku Uniju, o njihovim problemima i slično. Nadam se da smo svi nešto naučili i da ćemo iskustva s ovog putovanja prenijeti i u Hrvatsku, kazala nam je Dijana Kuzman Staudinger, EDIC koordinatorica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Na pitanje kako je zadovoljna o radu centra Europe Direct Zadar, Dijana je kazala:

Moram reći kako je centar zaista aktivan i vrlo smo zadovoljni radom, posebno posljednjih godina. Aktivni su u komunikaciji s građanima, komuniciraju EU politike koje možda nekad i nisu lake i vidimo i da je njihova vidljivost u gradu, ali i u županiji sve veća.

Za nekoliko riječi upitali smo i Ogniana Zlateva, voditelja Predstavništva EK u Hrvatskoj.

Pokazali smo kako radi predstavništvo Europske komisije u Bugarskoj, pokazali smo i Metro u Sofiji koji je jedan od najpoznatijih uglednih projekata koji je financiran bespovratnim sredstvima Eu, sa skoro milijardu eura. Mislim da je to vrlo impresivno, ne samo za Bugarsku, već kao dobar pokazatelj što se može raditi s potporama koje svaka zemlja članica dobiva iz članstva EU. Mislim da su europski novac i europska potpora koje članice poput Bugarske, Hrvatske i Rumunjske mogu iskoristiti bitna stavka kako bismo sustigli onu razinu razvoja koju imaju naprednije zemlje, kazao je Zlatev.

Na susretu u Sofiji bio je i balkanski dopisnik Nikolay Krastev koji je razmijenio iskustva, ali i dogovarao na pitanja zadarskih novinara.

Hrvati i Bugari se mnogo slažu, oni imaju zajedničku povijest, zajednička mišljenja, u Europi smo zajedno u mnogim stvarima. Bugari vole Hrvatsku u cijelosti. Ako se prošetate po centru i kažete da ste iz Hrvatske, Zadra ili Zagreba, vidjet ćete koliko ljudi voli Hrvatsku. Puno Bugara i naših turističkih organizacija ima interesa svake godine doći u Hrvatsku na Jadransku obalu, kazao je Krastev.

Za kraj vam donosimo nekoliko fotografija iz Bugarske, uživajte!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...