HDZ i dalje najjača stranka, ništa im nije naštetilo rejtingu, Možemo! sve jači, SDP pada

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je najjača politička opcija, pokazuje novo istraživanje Crobarometra za mjesec rujan.

Na izborima bi dobili 30,8 posto potpore. Za tu je stranku jako važno da mjesecima imaju stabilan rejting. Ta stranka jača je od druge i treće opcije zajedno.

Možemo!, nakon što je preskočio SDP, sada se bori s tom strankom za drugu poziciju. Zeleno-lijevi pokret osvaja 13,6 posto ili dva posto manje u odnosu na mjesec prije.

SDP pak i dalje proživljava svoju agoniju, rejting mu je 13,4 posto. Tu nisu obuhvaćene posljednje podjele, stoga je pitanje hoće li ta stranka potonuti ili će ih neko čudo uzdignuti.

Samo još dvije opcije prelaze izborni prag. MOST koji je postao politički stabilna stranka bez previranja i s rejtingom od 8,3 posto, što je nešto više nego primjerice u lipnju kada su imali 6,7 posto.
Domovinski pokret bez predsjednika izlazi na stranačke izbore s rejtingom od 5,2 posto, a primjerice u srpnju imali su sedam posto.

Sve ostale stranke su daleko ispod izbornog praga.

Živi zid koji se sa sjetom može prisjetiti borbe za drugo mjesto sada je na 1,8 posto. IDS s novim predsjednikom dobiva 1,7 posto. HSU je na 1,5 posto, a Hrvatski suverenisti na 1,4 posto. FOKUS je na 1,1 te Glas na jedan posto. Ostale stranke zajedno, od desnice do ljevice, imaju 5,1 posto, a tu su primjerice HNS na 0,9, HSS također na 0,9, Reformisti na 0,6 i HSLS 0,1 posto.

U ovom mjesecu zabilježen je velik skok neodlučnih, njih je sada 15 posto. To je zapravo druga politička opcija – birači koji ne znaju kome dati glas. Primjerice, mjesec dana prije, taj je broj bio gotovo upola manji.

Predsjednik Zoran Milanović svojim radom podijelio je birače. Njegov rad podupire 45 posto birača, a isto toliko ih ne podupire. No on je posljednja dva mjeseca popravio rejting ”pozitivnih” birača.

Primjerice, u srpnju je 54 posto birača imalo negativno mišljenje o radu Predsjednika, a samo njih 38 posto odobravalo je rad Zorana Milanovića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...