Hrvatska će proizvoditi energiju iz mora pomoću dizalica topline, jedan zadarski hotel već ih koristi

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a ovih će dana raspisati poziv za prijave za poticanje projekata proizvodnje energije iz mora, prvi put otkad su Hrvatskoj dostupna sredstva iz europskih fondova za projekte poticanja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Zainteresiranima je dostupno milijun i pol eura, uz ograničenje od minimalno 200 tisuća eura do maksimalno 1,3 milijuna eura povučenih sredstava, pri čemu povučena sredstva moraju biti iskorištena u roku od tri godine, piše Novi list.

Iako je proizvodnja energije iz mora moguća i iz energije valova, kao i plime i oseke, Ministarstvo će poticati isključivo projekte koji će koristiti dizalice topline, odnosno toplinske pumpe koje koriste energiju morske vode za grijanje i hlađenje.

Stručnjak za sustave grijanja Damir Požgaj ističe kako sustavi dizalica topline koji koriste energiju mora omogućuju veliku uštedu u proizvodnji toplinske energije, u odnosu na ostale tehnologije.

Dizalice topline koriste toplinsku energiju mora kao obnovljivi izvor energije, pri čemu podižu toplinu iz toplinskog spremnika niže temperaturne razine prema toplinskom spremniku više temperaturne razine, uz korištenje vanjskog rada, kaže Požgaj, objašnjavajući kako je more dobar »spremnik« topline, budući da apsorbira sunčevu energiju, pri čemu tempertura mora, za razliku od zraka, ne odstupa značajno tijekom cijele godine.

“U Jadranskom moru temperature rijetko padaju ispod deset stupnjeva Celzijevih, što ga čini povoljnim za primjenu dizalica topline. Dizalice topline more voda imaju veći faktor grijanja u odnosu na dizalice topline koje koriste zrak kao izvor topline”, objasnio je stručnjak.

Dizalice topline morska voda-voda mogu se koristiti za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode u turističkim objektima, obiteljskim kućama, višestambenim zgradama, sustavima centralnog grijanja i industrijskim procesima, kaže Požgaj.

On navodi i kako su dizalice topline more-voda našle primjenu u turističkim objektima kao što su hotel Ambasador Opatija, Hilton Rijeka Costabella Beach Resort, hotel Le Meridien Lav Split, hotel Punta Skala Petrčane, zdravstvenim ustanovama kao što je Thalassotherapia Crikvenica te Knežev dvor u Dubrovniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...