Kreće popis stanovništva; Evo od čega se sastoji, kako ga ispunjavati, koliko će vremena oduzeti i što ako ga ne ispunite

Od danas, 13. rujna pa sve do 17. listopada 2021. kreće popisivanje stanovništva, prvi puta će to biti digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj . Provodit će se u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja, objasnio je prošloga tjedna Državni zavod za statistiku.

Putem sustava e-Građani u prvoj fazi, od 13. do 26. rujna, građanima će biti omogućeno samopopisivanje, odnosno ispunjavanje opširnog upitnika digitalnim putem.

U drugoj fazi popisivači izlaze na teren, a ona će trajati će od 27. rujna do 17. listopada, priopćili su iz DZS iz kojeg su pozvali sve građane da se samostalno popišu u prvoj fazi samopopisivanja kroz sustav e-Građani. Popisati možete i članove kućanstva.

Dovoljan je naime jedan član kućanstva s vjerodajnicom kako bi popisao svoje kućanstvo i sve njegove članove. Za e-popis potrebna je jedna od vjerodajnica za sustav e-građani do koje se dolazi putem web stranice popis2021.hr.

Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice, ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja. Pravilo je da se jednom vjerodajnicom može popisati samo jedno kućanstvo. Popunjavanje bi trebalo trajati 20-ak minuta.

 

Popisivači će ipak doći do vas

Kontrolnu šifru trebate zapisati na papir, slikati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja) kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja. Popisivači, koji će imati akreditaciju i službenu majicu, neće morati imati Covid potvrde, no ne morate uopće s njima kontaktirati – kontrolnu šifru čak možete samo zalijepiti na ulazna vrata i popisivač će je očitati.

Cilj popisa je utvrditi podatke o broju stanovnika, u kakvoj i čijoj nekretnini stanujete. Podaci koji se odnose na osobe, tiču se spola, dobi, zanimanja. Dakle, sastav stanovništva po dobi, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim obilježjima, ali i narodnosti, vjeri, jeziku, i izvorima prihoda, sve su to pitanja kojima se želi dobiti što točnija slika Hrvatske.

Upitnik prije svega sadrži identifikacijske podatke, tri pitanja o kućanstvu, 20-ak o stanu te gotovo 40 pitanja za svakog pojedinca. Za ispunjavanje je dovoljno oko 20 minuta. A upitnik ima 16 stranica.

 

Nekoliko novina

Za razliku od popisa iz 2011., ovaj ima određenih novina. Tako je novost mogućnost odgovora o vjeroispovijesti – možete napisati da niste član niti jedne vjerske zajednice. Dodano je još jedno pitanje, a odnosi se na civilne žrtve rata: Jeste li kao civil bili ranjeni u Domovinskom ratu?

Za građane koji ne daju podatke, ili daju netočne i nepotpune, predviđena je kazna. Ona iznosi čak pet tisuća kuna. S druge strane, prilikom prošlog popisa stanovništva prije 10 godina – nitko nije bio kažnjen.

Tajnost podataka, ističu svi uključeni u proces, zajamčena je i ne smiju se koristiti ni u kakvu drugu svrhu. Pravu sliku Hrvatske – koliko nas je, kako i u kakvim nekretninama živimo, od čega živimo – jesmo li zaposleni ili voljni se zaposliti ili imamo prihode od nekretnina ili nečeg drugog, kako smo obrazovani, imamo li struju, WC-e, tekuću vodu, te još mnogo toga drugog, trebali bismo doznati početkom iduće godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...