Nacionalni ispiti za osnovnoškolce u listopadu i svibnju, poznato koje će sadržaje obuhvaćati

Jučerašnja vijest da se uvode nacionalni ispiti za petaše i osmaše pobudila je interes roditelja.

Index je kontaktirao nadležna tijela i doznao kako petaše oni čekaju u listopadu, a osmaše u svibnju.

“Prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao jedan od partnera na europskom projektu u sklopu operativnoga programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.’, prioritetne osi Cjeloživotno učenje, projekt ‘Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme faza II’ razradio je projektne aktivnosti za razvoj i provedbu nacionalnih ispita i razvoj samovrednovanja u osnovnim školama. Cilj je toga dijela projekta uspostavljanje usklađenog i učinkovitog sustava odgoja i obrazovanja te sustava kvalitete. Predviđeno je da se projekt s tim ciljem provede u 80 osnovnih škola”, odgovorili su Indexu iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Objašnjavaju i koje će sadržaje obuhvaćati.

“U okvirima navedenog projekta u osmome razredu ispiti bi trebali biti provedeni u svibnju 2022. godine, a u petim razredima ispiti bi trebali biti provedeni u listopadu 2022. godine. U sklopu ovog projekta provest će se osam ispita iz šest nastavnih predmeta: tri ispita za učenike 5. razreda (obuhvaćaju ishode i nastavne sadržaje Hrvatskog jezika, Matematike i Prirode i društva, zaključno sa završetkom 4. razreda) i pet ispita za učenike 8. razreda (obuhvaćaju ishode i nastavne sadržaje Hrvatskog jezika, Matematike, Biologije, Kemije i Fizike, zaključno sa završetkom 8. razreda). Ispitima iz navedenih nastavnih predmeta ispitivat će se ključni obrazovni ishodi i nastavni sadržaji”, stoji u odgovoru NCVVO-a.

Ispiti će biti ocijenjeni.

“Ispiti će biti ocijenjeni. Učenici neće dobiti klasičnu ocjenu koja se upisuje u e-dnevnik, nego povratnu informaciju o rezultatu koji su ostvarili. Učenici koji pristupe nacionalnim ispitima dobit će povratnu informaciju o svome postignuću iskazanu brojem bodova i pripadajućim opisom razine postignuća koji su ostvarili. U ovome projektu nije predviđeno da rezultati nacionalnih ispita utječu na završne ocjene i na bodovanje pri upisu u srednju školu”, odgovorili su..

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...