NAPOKON Odabran izvođač i potpisan ugovor o rekonstrukciji stare Tehničke: “Vratit ćemo je u život!”

Na Sveučilištu u Zadru danas je s tvrtkom Strabag d.o.o. potpisan ugovor o rekonstrukciji i sanaciji zgrade stare Tehničke škole.

Nakon što je dao najnižu ponudu u postupku javne nabave, koja je ocijenjena najkvalitetnijom, Strabag je izabran za izvođača radova.

Ugovor su danas potpisali rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, prokurist Strabaga Krešimir Bošnjak i tehnički voditelj Marin Knežević.

Naša strategija je razvoj sveučilišta, Zadra i Hrvatske. Ova zgrada koju je obitelj Bakmaz ostavila u testament za potrebe obrazovanja ima svoju povijest te smo mi bili vrlo motivirani kako bi se ona obnovila i ostala kao javno dobro. Nažalost, zgrada je u 30 godina pretvorena u ruinu i sigurna sam da ćemo je zajedničkim radom vratiti u život, rekla je rektorica Vican

Sveučilište u Zadru provodi projekt Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001, za koji je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava dana 25. svibnja 2020. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u okviru ITU mehanizma.

Projekt predstavlja revitalizaciju zapuštenog i potencijalno opasnog objekta za prolaznike na samom ulazu u gradsku jezgru. Predmetna zgrada u Ulici Šime Vitasovića 1, sagrađena je 1909. za potrebe srednjoškolskog strukovnog obrazovanja za obrte i zanate.

Nalazi se u samoj povijesnoj gradskoj jezgri, u neposrednoj blizini Starog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Objekt je pod zaštitom Konzervatorskog odjela u Zadru. Do godine 2005. koristile su je Strukovna škola Vice Vlatkovića i Tehnička škola u Zadru, nakon čega su se preselile u novoizgrađeni objekt te se predmetna zgrada od tada ne koristi. Riječ je o obnovi i korištenju brownfield lokacije koja ima lokalno obilježje, odnosno predstavlja projekt koji je pretežito namijenjen lokalnom stanovništvu i zadovoljavanju potreba Sveučilišta u Zadru te Grada Zadra u smislu osiguranja koristi za zajednicu u cjelini.

Godine 2007. Zadarska županija, kao stvarni vlasnik u 1/1 dijelu, ustupila je zgradu na neograničeni broj godina za potrebe smještaja odjela Sveučilišta u Zadru. Na čestici 10755/2 k.o. Zadar (zemljišnoknjižni uložak 2973), površine 1.292 m2, nalaze se zgrada škole predviđena za rekonstrukciju i adaptaciju za potrebe Sveučilišta u Zadru, dvorište i trafostanica.

Ugovorom o korištenju poslovnog prostora od 24. rujna 2007. godine, Zadarska županija je ustupila na korištenje Sveučilištu ovu zgradu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...