Nemate sreće sa sobnim biljkama jer su kratkoga vijeka? Otkrivamo najvažnije savjete za njihovu njegu

Bez obzira koje biljke imate u svojoj kućnoj kolekciji, sve one zapravo imaju vrlo slične osnovne potrebe. Ako niste sigurni kako ih pravilno njegovati otkrivamo devet univerzalnih savjeta primjenjivih na sve vrste sobnih biljaka.

Ukoliko ste tek nedavno nabavili sobnu biljku konstantna briga oko nje kako bi ostala u dobrom stanju može rezultirati i početničkim greškama poput pretjerane brige koja može rezultirati i zalijevanjem s prevelikom količinom vode ili pak pretjeranim izlaganjem izvorima topline ili suncu.

Zalijevanje sobnih biljaka

Sve sobne biljke imaju malo drugačije zahtjeve kad se radi o zalijevanju, ovisno o načinu uzgoja i promjenama u rastu kroz godišnja doba. Najbolje je zalijevati ih prema potrebi, a ne prema utvrđenom rasporedu kalendara. Općenito, biljke koje se uzgajaju u dobro dreniranom tlu u posudi odgovarajuće veličine trebaju se zalijevati kada gornji dio tla bude suh. Kaktusi i sukulenti trebaju manje vode dok cvjetnice obično trebaju nešto više. Prekomjerno zalijevanje jedan je od najčešćih uzroka smrti sobne biljke. Ako niste sigurni koliko zalijevati, bolje je pogriješiti na suhoj strani nego davati biljkama previše vlage.

Povremeno gnojite sobne biljke

Kao i zalijevanje, ne postoji univerzalan savjet kad se radi o gnojenju zemlje za sobne biljke. To ovisi o brzini rasta i starosti biljke, te o dobu godine. Većina sobnih biljaka ima izrazit rast u proljeće i ljeto, pa je to najbolje vrijeme za gnojenje zemlje. Tijekom kratkih jesenskih i zimskih dana većini sobnih biljaka nije potrebno mnogo gnojiva. Poput prekomjernog zalijevanja, važno je izbjegavati i prekomjerno gnojenje sobnih biljaka. Previše gnojiva može uništiti korijenje i usporiti njihov rast. Za cvjetne sorte koristite gnojivo u kojem je količina dušika, fosfora i kalija relativno jednaka. Ako je sadržaj dušika previsok, biljci može narasti puno lišća, ali malo cvijeća.

Razmnožavajte sobne biljke po potrebi

Neke vrsta sobnih biljaka s vremena na vrijeme se razmnožavaju diobom ili drugim metodama. Pomaže npr. pomladiti preraslu biljku i potaknuti svježi rast. Osim toga, to je i jeftin način da izvučete više biljaka iz onih koje već imate. Neke sobne biljke, poput bromelija, šalju nove izdanke u podnožje biljke ili pomake, koje možete podijeliti i staviti u nove tegle. Sobne biljke penjačice, poput filodendrona i pothosa, stvaraju nove korijene gdje njihove stabljike dolaze u dodir s tlom, pa su dobri kandidati za pokretanje novih biljaka iz reznica.

Možete lako dobiti i nove afričke ljubičice iz jednog lista – samo stavite kraj stabljike u malo vode na nekoliko tjedana. Neke sobne biljke jednostavno se razmonožavaju – obično samo trebate namočiti bazu sadnica u vodu nekoliko dana kako biste im pomogli u razvoju korijena, a zatim ih možete posaditi u tlo.

Ponovno presadite sobne biljke

Niste sigurni treba li vašim sobnim biljkama presađivanje? Provjerite korijenske sustave. Ako korijenje kruži unutar posude, možda je vrijeme za presađivanje biljke. Ako je biljka prerasla teglu, možete je presaditi u malo veću posudu. Ako je želite držati u istom loncu, odrežite dio korijena oštrim nožem i posadite ga u posudu koristeći svježu zemlju. Dok presađujete svoje sobne biljke, također je dobra ideja razdijeliti one koje imaju više stabljika kako biste stvorili nove biljke. Kad to napraviti? Proljeće i ljeto su najbolja godišnja doba za presađivanje sobnih biljaka.

Uklanjajte prašinu s biljaka

Sve sobne biljke izgledaju bolje s redovitim čišćenjem pa ih morate očistiti od prašine. Ona se skuplja na lišću, pa ih operite vodom sobne temperature ili ih pažljivo obrišite mekom četkom ako biljke imaju dlakavo lišće (koje može zadržati vlagu i potaknuti bolesti).

Biljke s glatkim lišćem krpom nježno obrišite od prašine koja se nakuplja na lišću. Ne samo da poboljšava izgled vaše biljke, već će joj to zapravo pomoći da upije više svjetla!

Orežite i uklonite vrhove

Orezati možete u bilo koje doba godine, ali jesen je najbolje vrijeme za akciju sa škarama za orezivanje biljaka nakon ljetnog rasta. Glavni razlozi za orezivanje sobnih biljaka je poboljšavanje njihovog izgleda i sprječavenje da postanu prevelike. Slično kao i razmnožavanje, rezanje sobnih biljaka pomaže u njihovom pomlađivanju. Ova je tehnika učinkovita u poticanju novog rasta biljaka, poput švedskog bršljana i pothosa.

Pokušajte rezati malo iznad niza pupova ili bočnih izdanaka na stabljici i tu će započeti novi rast. Također uklonite sve mrtve ili bolesne listove i stabljike kako biste spriječili širenje problema. Obavezno ne zaboravite na uklanjanje vrhova stabljike škarama te orežite vrh stabljike i najviše lišće kako biste potaknuli rast bočnih pupova.

Redovito uklanjajte požutjelo cvijeće i listove

Odrežite izblijedjelo cvijeće sa svojih biljaka kako biste potaknuli više cvjetanja i spriječili probleme s bolestima. Dok to radite, uklonite žuto, smeđe ili uvenulo lišće. Ručnim orezivanjem ili oštrim škarama napravite čisti rez bez kidanja stabljike biljke. Prije nego što prijeđete na drugu biljku, dobro je obrisati oštrice rezača ili škara ako biste izbjegli eventualno širenje štetočina i bolesti.

Borba protiv nametnika

Nekoliko kukaca obično napada sobne biljke, a bez obzira na to koji tretman koristiteu bitci s dosadnim biljnim nametnicima, budite dosljedni. Za brzo razmnožavajuće štetnike, poput lisnih uši i grinja, možda ćete morati tretirati biljke jednom tjedno tijekom mjesec dana kako biste se riješili štetočina. U ekstremnim slučajevima, ako ništa ne pomaže, možete pokušati presaditi biljku u svježe tlo i čistu posudu.

Odmah reagirajte u slučaju bolesti sobnih biljaka
Nemojte oklijevati te odmah uklonite i uništite bolesne sobne biljke ili zahvaćeno lišće ili stabljike kako biste spriječili daljnje širenje bolesti. Neke bolesti prenose kukci, pa ako reagirate na vrijeme to ujedno pomaže i u kontroli populacije tih nametnika. Nekoliko uobičajenih bolesti sobnih biljaka na koje treba pripaziti su pepelnica (izgleda poput bijelih mrlja na lišću), gljivične mrlje (mogu biti žute, smeđe ili crne mrlje na lišću) i trulež korijena (kašastog izgleda i tamno obojen) obično uzrokovan prekomjernim zalijevanjem, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...