Niste platili naknade za 2019. i 2020.? Vaš brod će biti izbrisan iz službene evidencije

Nakon što je krajem prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krenulo s postupkom sređivanja podataka u Upisniku plovila u sklopu kojeg je provedeno brisanje ukupno 21.814 plovnih objekata, Ministarstvo nastavlja s aktivnostima vezanim za sređivanje podataka u Upisniku brodova Republike Hrvatske.

Upisnik brodova uspostavljen je kao jedinstveno upisno mjesto za upis svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti. Na taj način se napustio postojeći sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.

Kako bi se u potpunosti uredili podatci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisao se čitav niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata.

Tako će se u listopadu ove godine donijeti rješenja o brisanju jahti i brodica iz Upisnika brodova Republike Hrvatske čiji vlasnici nisu platili naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora dvije godine za redom, odnosno za 2019. i 2020. godinu.

Riječ je o popisu od preko 10.000 jahti i brodica za koje je evidentiran nepodmireni dug zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe na dan 15. kolovoza 2021. godine.

Iznos neplaćenih naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja kao i naknada za upotrebu pomorskog dobra za ove dvije godine prelazi 5.000.000 kuna.

Ukoliko se ova potraživanja ne podmire do planiranog datuma izdavanja rješenja o brisanju, brisane brodice moći će se upisati isključivo u postupku prvog upisa u Upisnik brodova uz uvjet ispunjavanja svih zakonskih odredbi koje su u ovom trenutku na snazi, uključujući i odredbe o najvećoj dopuštenoj starosti i tehničkoj prihvatljivosti za upis u Upisnik brodova.

Nastavno na navedeno, mole se svi vlasnici da još jednom provjere svoje uplate te za eventualne upite koristite mail adresu: [email protected].

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...