NOVE SMJERNICE Odmori i nastava kada god je to moguće trebaju biti na otvorenom

Nastavnici su učenicima testove do sada trebali najaviti najmanje mjesec dana prije pisanja, a od ove školske godine taj se rok skraćuje na 14 dana.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javno je savjetovanje pustilo izmjene Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, gdje je jedina izmjena skraćenje roka u kojem su nastavnici dužni najaviti ispit.

Ako ovakav prijedlog prođe, a sudeći prema oduševljenju koje je izazvao u javnoj raspravi, čini se da hoće, testovi će se ubuduće najavljivati dva tjedna prije pisanja.

Za razliku od prošle školske godine, kad je školama preporučeno da se odmori za vrijeme nastave ne organiziraju izvan učionica, sad je školama stigla nova preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj će se u predstojećoj školskoj godini odmori za vrijeme nastave organizirati u što većoj mjeri na vanjskim prostorima.

Posebno se preporučuje da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora kad god to vremenske prilike dopuštaju, a odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika te zbog boljeg održavanja i usmjeravanja pažnje tijekom nastave.

Također, preporuka je u što većoj mjeri boraviti na otvorenom i kada je sama nastava u pitanju.

U preporukama stoji i da su ravnatelji dužni omogućiti izvođenje blok-sata (dvosat ili trosat) za učenike od petog do osmog razreda i učenike srednjih škola, pri čemu je osobito važno smanjiti broj dana održavanja nastave u jednom tjednu učitelja i nastavnika koji rade u dvije ili više škola.

Učenici koji tijekom iduće školske godine završe u samoizolaciji kraćoj od dva tjedna za to vrijeme neće dobivati brojčane ocjene, ali će im nastavnici kroz formativno vrednovanje trebati ukazati na to kako napreduju sa znanjem u pojedinačnom predmetu – dio je to smjernica Agencije za odgoj i obrazovanje za iduću školsku godinu, prenosi Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...