ODLUKA STOŽERA Covid potvrde obavezne od ponedjeljka, moraju ih imati i pacijenti

Nacionalnistožer civilne zaštite donio je odluke o uvođenju obaveznih covid-potvrda u zdravstvo i socijalu.

Covid-potvrde odnosno obvezna testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus uvede se od ovog ponedjeljka.

Jedna se odluka odnosi na uvođenju obveznog testiranja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koje obavljaju zdravstvenu djelatnost te zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obvezno testiranje svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, a treća na pacijente, odnosno na uvođenje posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata, prenosi Index.

Zaposlenici bez covid-potvrda se moraju testirati dvaput tjedno. Tko se ne testira, ne smije na posao

Djelatnici u zdravstvu i u socijali koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus morat će se testirati dvaput tjedno.

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca, navodi se u Odluci.

Pravila za pacijente

Od pacijenata, pratnje pri porodu roditelja odnosno skrbnika koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim osobama će se tražiti covid-potvrda ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Sve će provjeravati ovlaštene osobe pružatelja zdravstvene zaštite.

Djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kime ostati kod kuće ili su u posjeti hospitaliziranim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati covid-potvrdu ni drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju.

Tko se još ne mora testirati

Testirati se neće morati ni zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza covida-19 postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci, oni koji su imali dijagnosticirane covid bolesnike u obitelji i imali su s njima kontakte pri čemu su proglašavati takozvanim vjerojatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani, osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci te osobe koje su preboljeli covid, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili vjerojatan slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...