Podrška ženama u Afganistanu u subotu na Narodnom trgu; “Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne”

Ženska mreža Hrvatske pridružuje se jednoj u nizu globalnih akcija organiziranih za podršku i izražavanje solidarnosti sa ženama iz Afganistana.

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske u subotu 25.09.2021. u 12 sati u 10 gradova i općina – Vukovaru, Osijeku, Virovitici, Lipiku, Križevcima, Zagrebu, Korenici, Rijeci, Poreču i Zadru izaći će na glavne trgove i ulice sa transparentima podrške ženama Afganistana.

“Svojim izlaskom na ulice poručujemo da nećemo odustati od zaštite i poštivanja ljudskih prava žena u Afganistanu.

Tražimo da Republika Hrvatska ne prizna talibansku vladu koja je na silu preuzela vlast te krši ljudska prava priznata od civiliziranih naroda. Tražimo od RH, EU i UN-a  da ne podrže talibanski režim te da poduzmu sve kako bi se pružila podrška otporu žena u Afganistanu.

Posebno pozivamo vlade da ne provode i ne opravdavaju politiku militarizma, vjerskog fundamentalizma, fašizma i da prestanu manipulirati ženskim pravima.

Tražimo od RH, EU i  međunarodne zajednice da osiguraju prihvat izbjeglica i svih onih koji žele napustiti Afganistan i svakodnevni teror u kojem žive uz osiguranje humanitarne pomoći.

Žene u Afagnistanu svakodnevno riskiraju vlastite živote izravno se suprotstavljajući talibanskom režimu i tražeći poštivanje i zaštitu svojih ljudskih prava”, poručuju iz Ženske mreže Hrvatska.

Akcija je dio globalne kampanje koja se provodi u 85 zemalja u svijetu u organizaciji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i Women’s Global Solidarity Network sa glavnom porukom: Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...