Pogledajte kako nas bezobrazno varaju na gramaturi proizvoda koje kupimo u dućanu

Ivana Tomić, bivša novinarka i tv voditeljica, ostala je nemalo iznenađena nakon što je krenula pripremati ručak od zamrznutog filea oslića.

Kupila je pakiranje od 500 grama neto mase Ledo oslića, ali dočekalo ju je iznenađenje nakon što sadržaj stavila na preciznu kuhinjsku vagu, piše portal Danica.

“Kaže Ledo – neto 500 grama. Šta mislite, koliko ima ribe unutra? Zapravo 370 grama, uključujući i vodu u ribi jer nije ocijeđena”, objavila je Ivana u utorak na Twitteru.

Tako ispada kako je kupila četvrtinu manje ribe od one koju je platila. Na žalost, to nije izdvojen slučaj.

Portal Danica je nedavno pisao o iskustvu ogorčene čitateljice koja je također kupila pola kilograma fileta oslića, a na koncu se ispostavilo kako je težina upola manja od deklarirane na ambalaži. Poslala nam je i fotografije koje to dokazuju.

“U pola kilograma fileta oslića marke Pedro, neto količina navedena na pakiranju 450 grama, tri fileta, koji napola ocijeđeni teže 241 gram“, upozorila je čitateljica koja je to nazvala “legalnom pljačkom”.

Na sličnu stvar upozorili su nas ranije kupci Vindijina svježeg sira. Sir u marami deklarirane neto težine 800 grama na preciznoj vagi težio je tek 654 grama. I to neocijeđen. Ni s ukupnom ambalažom (marama, plastika, papir) proizvod nema deklariranu težinu: cijeli je proizvod bio težak tek oko 700 grama.

Portal Danica odlučio je idućih tjedana malo rasteretiti marljive državne inspektore koji u ovoj korona-krizi imaju posla preko glave.

Što ćemo učiniti? Pozabaviti se deklariranom gramaturom na različitim proizvodima koje ćemo kupovati u dućanima.

Povod za ovu neobičnu inspekciju bila je pritužba jedne čitateljice koja nam je u petak dojavila kako sir koji je kupila nije težak onoliko koliko piše na etiketi.

Prije nekoliko mjeseci slična se stvar dogodila s jednom vrećicom kave, ali tada smo čitatelja uputili da se javi Inspektoratu. Ne znamo je li to učinio.

S obzirom na te slučajeve, idućih ćemo tjedana, dakle, preciznim i baždarenim vagama provjeriti težinu mnogih proizvoda iz asortimana robe široke potrošnje.

Potaknuti pritužbom čitateljice, u prisutnosti tri svjedoka napravili s Vindijinim svježim sirom, ručno izrađenim u sirovoj marami. Proizvod je deklarirane neto težine 800 grama.

No, neto težina sira (s tekućinom), kako je pokazala naša vaga, iznosi samo 654 grama! To je pak 20-ak posto manje od onoga što piše na etiketi.

Ni s ukupnom ambalažom (marama, plastika, papir) proizvod nema deklariranu težinu, čak i ako uzmemo u obzir da je riječ o bruto vrijednosti: cijeli je proizvod, naime, težak tek oko 700 grama.

Kako je to moguće – ne znamo. No, znamo da je naša akcija tek krenula i da će trajati. I vas, cijenjene naše čitateljice i čitatelji, pozivamo na suradnju. Javite ako imate sličan primjer, piše portal Danica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...