Roditelji traže rad u jednoj smjeni, škola ne popušta: “Niti smo izmislili mjere, niti ih možemo sami ukinuti”

Roditelji osnovnoškolaca iz Petra Preradovića obratili su nam se s dopisom kojeg su službeno proslijedili Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Grada Zadra u nadi kako će njihov apel za povratkom jednosmjenog rada naići na razumijevanje.

Kako tvrde, nisu pronašli zajednički jezik s ravnateljem Antom Baraćem iako su mu obrazložili svoj stav da su djeca trećeg i četvrtog razreda pre mala da bi ostajala na duže vrijeme sama kod kuće te kako je dobar dio roditelja iz raznih dijelova grada upisao djecu upravo u školu na Poluotoku zbog činjenice da radi u jednoj smjeni, što im je pogodovalo pri usklađivanju poslovnih obaveza s obrazovanjem mališana.

Nazvali smo ravnatelja Baraća koji nam je kazao kako odluka o radu u dvije smjene nije ‘hir’ , već nužnost uslijed trenutne epidemiološke situacije.

Zašto nastava nije u jednoj smjeni? Zato što slijedimo naputke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, resornog ministarstva, Ministarstva zdravstva i Grada Zadra. Ne želimo provoditi on line nastavu, ona nikome nije u cilju, a u suprotnom bi se to sigurno dogodilo. Želja nam je spriječiti da veći broj djece i djelatnika bude u isto vrijeme u školskom prostoru, čime se transmisija virusa znatno smanjuje. Nikome ne prkosimo, samo provodimo mjere. Nismo ih ni izmislili, ne možemo ih ni ukinuti sami, kazuje nam ravnatelj.

Poduži dopis nezadovoljnih roditelja prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćamo Vam se, kao nadležnom tijelu osnivača Osnovne škole Petra Preradovića u Zadru, u nadi za iznalaženjem rješenja kojim će biti postignuta sigurnost i zaštita prava sve djece koja pohađaju razrednu nastavu u navedenoj školi.

Naime, unatoč ublažavanju mjera sadržanim u Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanim s COVID-19 u školskoj godini 2021./2022., u odnosu na one koje su bile na snazi u prošloj školskoj godini, mi – roditelji učenika koji pohađaju treće i četvrte razrede ove škole, smo putem mrežnih stranica iste obaviješteni kako će naša djeca ove godine pohađati nastavu u dvije smjene. Ova je vijest objavljena na školskim stranicama tek u petak 3. rujna 2021., samo jedan radni dan prije prvog dana škole.

U ovim okolnostima smo se prvo obratili izravno školi putem ravnatelja Ante Baraća, kao odgovornog voditelja školske ustanove, nakon što smo istoga vikenda Peticijom skupili 103 potpisa roditelja djece trećih i četvrtih razreda, no ova komunikacija sa školom (cijelom tjednu dogovaranja i dopisivanja unatoč) nije ponudila nikakvo rješenje. Preslik navedene Peticije od oko 80% ukupnog broja djece (kada bi se ista potpisivala danas potpisa bi zasigurno bilo još više) dostavlja se u privitku ovog traženja.

Stav je škole, uz načelno uvažavanje nezahvalne situacije u koju smo naša djeca i mi ovakvom odlukom dovedeni, kako ista u postojećim uvjetima nije u mogućnosti organizirati nastavu u jutarnjoj smjeni za našu djecu.

Ovdje je bitno naglasiti kako Osnovnu školu Petra Preradovića pohađa velik broj djece koja stanuju u drugim, udaljenim četvrtima i naseljima grada Zadra, i to isključivo iz razloga što su roditelji godinama, kako od škole tako i od osnivača, pozivani upisivati djecu upravo zbog organizacije nastave u jednoj smjeni. Okolnost da ova velika škola, koja je nekad znala imati i do 1700 učenika, sada uopće ima i današnjih 520 učenika – direktan je rezultat odaziva navedenih roditelja.

U situaciji u kojoj broj stanovnika poluotoka, pa posljedično i djece, godinama kopni, u kontekstu podatka (neprovjerenog) da se prve četiri najnapučenije osnovne škole u Republici Hrvatskoj redom nalaze u Zadru, logično je upisivanjem djece iz drugih dijelova grada u našu školu istu održati, a istovremeno rasteretiti ostale. Ovaj je cilj u dobrom dijelu i postignut, ali isključivo zbog komparativne prednosti koja je velikom broju roditelja i bila odlučujuća – provođenja nastave u jednoj smjeni.

Nama je jasno kako prije navedeni Modeli i preporuke nisu obvezujući, kao i da je odgovornost za provođenje istih samo delegirana od Vlade preko Ministarstva na osnivače, s osnivača na škole, sa škola očito na roditelje te naposljetku i na samu djecu. Situaciju u koju smo mi, kao odgovorni roditelji, dovedeni ovakvom odlukom Osnovne škole Petar Preradović malo je nazvati nezahvalnom, ona je za velik broj roditelja i djece doslovno nemoguća.

Djeca koja pohađaju treće razrede imaju tek 8-9 godina, četvrte 9-10, a u stručnim krugovima (a o tome se svojedobno očitovao i Ured pravobranitelja za djecu) postoji jasan konsenzus o tome kako se djecu do 10 (neki navode i 12) godina nikako ne bi  smjelo ostavljati samu bez nadzora na dulje vrijeme. Kako, u situaciji u kojoj oba roditelja rade (uglavnom od 8 do 16 sati), ostaviti dijete od osam ili devet godina samo s obvezom dolaska na nastavu u 14 sati? Kako ta djeca mogu ovakvu nastavu pohađati ako stanuju u npr. Diklu ili na Novom Bokanjcu? Može li odgovoran roditelj svoje dijete ostavljati bez nadzora i slati ga u školu javnim prijevozom? Na kome leži odgovornost u situaciji nekakve nesreće, na školi ili na roditelju ili pak na samom djetetu?

Osnovna je škola obavezna, rad nije – treba li jedan roditelj dati otkaz kako bi mogao voditi dijete u školu? Problemi koje imaju roditelji troje i više djece, koja su u različitim smjenama, a još i stanuju npr. na Vidikovcu, potpuno onemogućuju normalno funkcioniranje jedne obitelji.

U okolnostima kada se na državnoj razini govori o investicijama u školstvo kako bi jednosmjenski rad postao standard, a naša škola već ima sve preduvjete za nastavak istog (pa makar za razrednu nastavu), je li za nas kao društvo prihvatljivo da dužnost/potreba organizacije nastave počiva na roditeljima? Osnovna škola Petar Preradović je matična škola s najmanje učenika u Zadru, s gotovo trećinom učenika najveće škole, a s niti trećinom učenika svojih nekadašnjih kapaciteta.

Za organizaciju nastave i upravljanje školom odgovoran je ravnatelj, a postavlja se pitanje: što bi trebalo imati jaču zaštitu, život, zdravlje i zaštita djece ili slijepo slijeđenje neobvezujućih Modela i preporuka? Jasno je da i škole i nastava postoje i odvijaju se radi djece i da njihova dobrobit i sigurnost moraju biti u fokusu, prije eventualnih želja i prohtjeva nastavnika.

Nužno je istaknuti i kako su okolnosti u društvu, u odnosu na prošlu školsku godinu, bitno promijenjene – gotovo da više i nema osoba koje nisu bile u kontaktu s virusom ili se nisu cijepile. Ovo pogotovo vrijedi za nastavničke kolektive i same učenike. Samim time bi i strah od eventualnog utjecaja ove pandemije na provođenje nastave trebao biti smanjen.

Spomenuti ćemo analogiju s određenim srednjim školama u gradu Zadru (Tehnička škola i Strukovna škola Vice Vlatkovića – koje se nalaze u istoj zgradi, Pomorska škola…) koje su kao adresati istih ovdje spominjanih Modela i preporuka odlučile nastavu održavati isključivo u jutarnjoj smjeni. I to u situaciji u kojoj su mjere u školama ublažene u odnosu na prošli godinu. A socijalni kontakti srednjoškolaca i učenika razredne nastave se niti ne mogu uspoređivati.

Ova nezavidna i nezahvalna situacija u kojoj smo se naša djeca i mi neočekivano našli, jedan radni dan prije početka ove školske godine, predstavlja stvaran problem u obaveznom pohađanju osnovne škole od strane naše djece – rješenje kojeg problema ne bi smjelo nalaziti u delegiranju odgovornosti i ostavljanju djece bez nadzora (posljedično i zanemarivanju) pod plaštem preporuka MZO – pogotovo u školi u koja ima 24 razreda i točno 24 učionice, i kao zgrada vrlo vjerojatno može zadovoljiti toliko stroge modele i preporuke, pa možda čak i za jednosmjensku nastavu svih učenika škole.

Ovo su naravno pitanja za školu i lokalni Stožer, i stvarno nije na roditeljima da se upuštaju u organizaciju nastave u školi, ali mi trenutno ne vidimo drugog izlaza. Određeni broj roditelja je već pokrenuo inicijativu ispisa djece iz škole kako bi ih pokušali prebaciti škole bliže adresi stanovanja, a kad se uzmu u obzir navedene okolnosti, manjak razumijevanja i pretpostavljanje „Modela i preporuka“ dobrobiti i sigurnosti djece mlađe od deset godina, pitanje je koliki će biti interes za upis prvašića u Osnovnu školu Petar Preradović u školskoj godini 2022./2023.

Slijedom svega navedenog, mi – odgovorni roditelji djece trećih i četvrtih razreda osnovne škole Petar Preradović, pozivamo Grad Zadar kao osnivača i nadležni Upravni odjel za odgoj i školstvo na žurno rješavanje ovog problema realne (ne) mogućnosti naše djece za pohađanjem razredne nastave u dvije smjene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...