Sestre postaju Covid kontrolori; Kako će u praksi izgledati ulazak u bolnice od 1. listopada

Za točno deset dana svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, kao i oni koji nisu zaposlenici bolnice ali rade unutar bolnice, te zaposlenici u domovima za starije i nemoćne na posao će moći isključivo uz predočenje covid digitalne potvrde. Konkretno, morat će predočiti dokument kojim dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli bolesti ili da su testirani. No, na koji način će se provoditi kontrola još uvijek nije poznato, jer pravne službe Ministarstva zdravstva i Ministarstva rada i mirovinskog sustava još nisu završile uputstva. Ključna su dva pitanja: kako će izgledati organizacija testiranja i na koji način će se penalizirati oni koji odbiju testiranje.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u više zagrebačkih bolnica, što se tiče organizacije sve je spremno.

Još nema uputa

Bolnice imaju punktove za testiranja, a samih testova imaju dovoljno. Također doznaju da je plan bolnica provjeru potvrda decentralizirati, odnosno da se provjera covid-statusa zaposlenika ne radi na jednom mjestu (ulazu u bolnicu) nego na ulazima na pojedine odjele, a za to će najvjerojatnije biti zadužene glavne sestre odjela. Razloga je za to više.

Prije svega, na taj se način ne bi stvarale gužve na jednom mjestu. Osim toga, glavna sestra odjela poznaje sve zaposlene te ih s lakoćom razlikuje od pacijenata. Nakon što jednom provjeri covid-status zaposlenika, narednih će dana znati tko je od njih cijepljen, a tko treba na testiranje te cijepljenima neće svakodnevno kontrolirati covid-potvrdu. Situaciju olakšava i činjenica da su zaposlenici bolnica cijepljeni među prvima i to organizirano, u svojim ustanovama, tako da je više-manje poznato tko se cijepio. U zdravstvenom sustavu cijepljeno je oko 70 posto ukupnog broja zaposlenih, a još je dio njih prebolio koronu, pa sama organizacija ne bi trebala biti problematična, smatraju naši sugovornici. Po odjelu bi to na dnevnoj razini bilo relativno malo osoba za provjeru, kažu.

I dok su bolnice spremne što se tiče unutarnje organizacije, još uvijek nisu dobile upute nadležnih što učiniti sa zaposlenicima bez covid-potvrde ako odbiju testiranje.

Upravo na tome trenutačno rade pravnici, a, iako Jutarnji doznaje da sankcija sigurno neće biti otkaz, pitanje načina penalizacije je i dalje otvoreno. Kako doznaju, ista pravila vrijedit će i za zdravstvo i za socijalu, no kada će dokument biti spreman još nije poznato, iako bi trebao stupiti na snagu za deset dana. Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, govorilo se da će biti gotov do jučer, no nove informacije govore kako bi dokument sa svim uputama za uprave trebao stići danas ili sutra.

Još jedno otvoreno pitanje je istek covid digitalnih potvrda. Kako su djelatnici zdravstvenog sustava i socijale bili prioritet, cijepili su se prvi, početkom siječnja. Njihove covid digitalne potvrde počinju isticati sredinom listopada, što znači da bi 15 dana nakon uvođenja potvrde 70 posto cijepljenih u zdravstvu ostalo bez potvrde i bilo se dužno testirati poput necijepljenih kolega.

 

Dulje trajanje potvrda

Kao rješenje ministar Vili Beroš prošlog je tjedna najavio moguće produljenje trajanja potvrdi sa sadašnjih devet na 12 mjeseci.

Što se tiče docjepljivanja, čini se da za sada od toga neće biti ništa. Naime, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je dala smjernice da se trećom dozom cijepe samo stariji od 65 i imunokompromitirani, a Europska agencija (EMA) još nije donijela odluku. Navodno je Hrvatski zavod za javno zdravstvo odluku o produljenju trajanja već donio, a ona bi, neslužbeno se doznaje, trebala na snagu stupiti ovog tjedna.

 

ŠTO SE ZASAD ZNA

1. Što će biti sa zaposlenicima u zdravstvu koji nisu cijepljeni niti su preboljeli koronu?

– Morat će se testirati svaka tri dana. U početku će im skupe PCR testove plaćati sustav, no, prema najavama, nakon nekog vremena morat će sami snositi te troškove.

2. Na koji način će se kažnjavati zaposlenici bez covid-potvrde koji se odbiju testirati?

– Nadležno Ministarstvo još uvijek nije usuglasilo moguće kazne. Zasad je potvrđeno da otkaz neće biti među njima. U susjednim zemljama takvi se zaposlenici suspendiraju te za dane suspenzije ne primaju plaću.

3. Hoće li ista pravila kao za zaposlene u zdravstvu vrijediti i za druge sustave u javnom sektoru?

– Za sada je sigurno da će ista pravila vrijediti i za zaposlene u socijalnoj skrbi, i to vjerojatno već od 1. listopada, kao i za zdravstveni sustav. Spominjalo se i školstvo, no to zasad još nije u planu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...