Svjetski dan turizma u Ninu; Turistički djelatnici i učenici pod vodstvom kostimiranih vodiča razgledali kraljevski grad

Ove je godine Svjetski dan turizma održan pod temom Turizam za uključivi rast (engl. Tourism for Inclusive Growth). U Ninu je obilježavanje organizirano 27. i 28. rujna s programom Living history koji se koristi kao metoda interpretacije povijesne baštine. Koristeći suvremeni pristup pod motom Upoznajte povijest kraljevskog grada Nina, dva su dana posvećena toj temi, a bile su usmjerene na dvije razine edukacije. Prvog je dana priređeno edukativno razgledavanje pripremljeno za turističke djelatnike s područja grada Nina. Drugog dana edukativna tura prilagođena je terenskoj nastavi o hrvatskoj i ninskoj povijesti za učenike osmog razreda ninske osnovne škole.

Grupe je tih dana predvodio turistički vodič odjeven u odjeću kakvu je nosio autor Planina Petar Zoranić Ninjanin u vrijeme kada je prema poznatim podacima radio kao sudski notar u Ninu. Njega je pratila turistička vodička koja je nosila odoru vile Hrvatice koja se pojavljuje u prvom hrvatskom romanu.

Kostimirani vodiči su tijekom sezone vodili turiste, no ovoga puta su imali jako zahtjevan zadatak. Ispred njih su u grupi bili turistički djelatnici i učenici s područja grada Nina i šire, koji su o prvoj prijestolnici Hrvata već imali određeno predznanje. Izazov je bilo interpretirati povijest na novi način i nadopuniti s onim važnim i malo poznatim podacima.

Vodič pjesnik Zoranić je skinuvši kapu uz naklon teatralno pozdravio grupu s riječima: “Dobro došli u moj grad Nin – grad burne prošlosti i lijepe sadašnjosti.” Nakon toga je s vilom izveo performans s početka pustolovnog romana Planine, scenu susreta pjesnika s vilom Vodica. Vila ga prekorijeva što gubi vrijeme u ljubavnim jadima dok mu je domovina ugrožena. Poziva ga da piše o tim teškim vremenima tj. da piše o ljepoti prirode kojim će se tako o Hrvatskoj pronositi lijepi glas.

Događaj je organizirala Turistička zajednica grada Nina. Cilj je bio dodatna edukacija kroz romantične priče profesionalnih turističkih vodiča. Prvi dan ostvaren je kroz suradnju s poslovnim partnerima Zaton Holiday Resorta – Turisthotela d. d. Zadar, predstavnica iz Turističke zajednice Zadarske županije, Turističke zajednice općine Privlaka i Vrsi, turističkih djelatnika Nin turizma te kulturnih djelatnika muzeja i prosvjetnih djelatnika iz vrtića. Grupa od 16 osoba je imala prigode saznati o tome kako je knez Branimir 7. lipnja 879. u gradu Ninu primio pisma Pape Ivana VIII. što se u ono doba tumačilo prvim međunarodnim priznanjem hrvatske države. Razgledati crkvu sv. Anselma – prvu katedralu u Hrvata, razgledati sakralnu baštinu unutar Župne riznice sv. Anselma: relikvijare s moćima ninskih nebeskih zaštitnika, globalno poznati jedan Judin novčić, prsten Pape Pija II. i ostale vrijedne predmete. Unutar crkve posjetili su čudotvorni kip Gospe od Zečeva i upoznali se sa crkvenom tradicijom o ninskim svecima koje se prema predaji povezuje s apostolskim vremenom. Obavezno je posjećen spomenik Grgura Ninskog s interpretacijom turbulentnog povijesnog razdoblja i borbi za očuvanje glagoljice. Dalje su pripadnici grupe razgledali Muzej ninskih starina u kojem se uz građu od prapovijesnog, rimskog, ranokršćanskog i novovjekovnog razdoblja, čuvaju originali brodova  Condure Croatice, a koje se smatraju najvrjednijim izlošcima budući da imaju razinu nacionalnog kulturnog blaga. Nakon toga razgledan je lokalitet s ostacima rimskih zgrada od 1. – 6. st. u središtu kojeg ponosno stoji crkva sv. Križa iz 9. st. popularno  nazvana najmanjom katedralom na svijetu. Posjećen je lokalitet s ostacima najvećeg rimskog hrama na istočnoj strani Jadrana iz 1. st. Poslije toga je posjećen lokalitet rimskog domusa s izvanredno očuvanim mozaicima, a grupa je završila s razgledavanjem povijesnog otočića u spomen parku posvećenom slavnom Zoraniću. Tu je bila prigoda pa su vodiči izveli novi performans kroz  kojeg je grupa saznala kako je vjetar Bura dobio ime i druge zanimljivosti. Okupljeni su slušajući priče o dugoj povijesti slavnog grada, uživali u ugodnoj atmosferi i zanimljivim pričama koje su ih se dojmile te je vrijeme brzo proletjelo.

Očaravajući pogled na planinu Velebit koja Ninu daje impresivnu kulisu, bio je trenutak za rastanak, a netko je u grupi izgovorio: “Ovih sat i po vremena uz zanimljive priče prošlo je kao desetak minuta”. To potvrđuje da se kao vrlo uspješna formula pokazuje ovakav koncept jer daje mogućnost zabavnijeg i ležernijeg usvajanja povijesne građe. Posebno je bilo važno dionicima grupe približiti nove podatke budući se turizam mijenja, a suvremeni turisti su u potrazi upravo za novim doživljajima pa će ovakva interpretacija baštine kao nova turistička ponuda u Ninu biti dobro došla. Planirano je da se posjetiteljima koji će u Nin dolaziti posredstvom putničkih agencija omogući sudjelovanje u tzv. living history programu (programu oživljenje povijesti) koji se koristi kao metoda interpretacije povijesne baštine.

Drugog dana proveden je sličan edukacijski program ispred dvadeset šest učenika osmog razreda ninske osnovne škole koja nosi ime poznatog pisca romana Planine. S njima je bio profesor iz povijesti, a terenski sat kojeg su izvodili kostimirani vodiči bio je prilagođen tom uzrastu. Najprije su učenici kroz performans saznali kako je Asirski kralj Nino zapovjedio da se u Dalmaciji sagradi grad i nazove njegovim imenom, a to je tumačenje o postanku imena grada Nina koje je u Planinama opisao Zoranić. Uz druge zanimljivosti prošli su itinerer nalik onome kojeg je prethodnog dana imala grupa odraslih, s time da su pokazali veliki interes za baštinu svojega grada. Bilo je dosta interakcije tijekom vođenja jer su pojedini učenici imali određena predznanja pa su se rado uključili s vlastitom interpretacijom poznatih im podataka. Obogaćeni novim spoznajama učenici će biti izvrsni  ambasadori kraljevskog Nina, a čije će zanimljive priče o slavnoj povijesti znati podijeliti s roditeljima, prijateljima pa i turistima. To veseli i daje nadu da će buduće generacije Ninjana težiti nadopunjavanju znanja. Ovaj edukacijski program  je izveden prvi put, a s vodstvom škole već je dogovoreno da se održi svake jeseni pa da učenici osmog razreda aktivno sudjeluju u proslavi Svjetskog dana turizma istovremeno temeljitije upoznavajući povijest vlastitoga grada.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...