Tko će nakon otvaranja zatvorenih dijelova kafića imati pravo na Covid-potpore?

Iz Vlade najavljuju da će dosadašnje potpore za očuvanje radnih mjesta primati sve manje zaposlenih. Nakon dodatnog otvaranja ugroženim smatraju samo neke sektore, a prema svemu sudeći tu više neće spadati ugostitelji.

Malo toga je u ovim trenucima u kontekstu covid krize ostalo zatvoreno. Kome će država nastaviti davati potpore za radnike, a kome ne?

“Hrvatsko gospodarstvo, drugi, vjerujemo i treći kvartal, snažno grabi naprijed i u tom kontekstu vraćamo se u pretkrizno razdoblje, na neki način, a to pretpostavlja da oni kojima pomoć nije nužno potrebna na tu pomoć više neće računati”, kaže ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Oni za koje država vjeruje da će im pomoć biti nužno potrebna ostaju u manjini. A toj skupini definitivno pripada event industrija. Pod upitnikom su i putničke agencije i prijevoznici.

Ugostitelji i dalje žele potpore

“To jedino ima smisla sve dok eventi zapravo nisu dopušteni u full obujmu. Svjedoci smo i ovoga ljeta, mislili smo da će biti radno i di ćemo pokriti nastale gubitke, nažalost ponovo su mnogi festivali i eventi bili primorani otkazat zbog nejasnih mjera i različitih tumačenja”, tvrdi event manager Adnan Mehmedović.

Ugostitelji i dalje žele potpore za poslovanje. Doduše, da ih se otvorilo iznutra kad i restorane možda bi situacija bila drugačija.

“Trebate znati da je to rad po ograničenjima i ne možemo raditi u punom kapacitetu, stoga nam uopće nije jasno kako je pitanje ekonomskih mjera uopće dovedeno u pitanje. Iznijet ću podatak da je Grad Zagreb bilježi pad od 55 posto u poslovanju caffe barova”, kazala je Jelena Tabak iz Nacionalne udruge ugostitelja.

U međuvremenu rujan je započeo zbunjujuće. Brojevi zaraženih su sve veći, prošle godine u ovo vrijeme bili su dvostruko manji, a mjere sve slabije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...