U Zadarskoj županiji samopopisalo se tek 21.833 građana, manje nego u Varaždinu

Preko sustava e-Građani u Hrvatskoj je dosad samopopisano više od 720 000 građana.

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković upozorila je kako ne postoji mogućnost ispravljanja popisnica.

Dodala je da je situacija nastala zbog bolesti Covid-19 postavila mnoge izazove u gotovo svim društveno-ekonomskim područjima, pa tako i u provedbi Popisa, ali da će poduzeti sve mjere za provođenje preporuka i mjera Stožera civilne zaštite.

Brković je istaknula da je upoznata s pojavom lažnih popisivača te podsjetila da popisivači Državnog zavoda za statistiku izlaze na teren tek slijedeći tjedan te da će biti prepoznatljivi.

„Svi imaju službene akreditacije gdje su logo Zavoda i Popisa s imenom i prezimenom, a osim toga, svi imaju prijenosna računala i tu su naše maske i majice s logom i popisom”, kazala je Brković.

Na novinarsko pitanje mogu li se ispraviti greške nastale kod samopopisivanja odgovorila je:

„Kad se popis zaključa, više nema izmjene podataka i to je ono što cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti i zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja samopopisivanja”, rekla je Brković.

U Varaždinskoj županiji do danas samopopisale 27.064 osobe, odnosno 16,4 posto ili gotovo svaki šest stanovnik. Na području Grada Zagreba isto je učinilo 238.564 građana, dok je u Zadarskoj županiji upitnik Državnog zavoda za statistiku ispunilo 21.833 stanovnika.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...