U Zadarskoj županiji u potpunosti cijepljeno tek 36, 2 posto odraslih, Beroš: “Hrvatska može i mora bolje”

U Hrvatskoj je protiv covida-19 potpuno cijepljeno 50 posto odraslih osoba.

Od početka cijepljenja 27. prosinca 2020. do petka 24. rujna 1.592.617 odraslih osoba cijepljeno je s dvije doze dok je 90.252 osoba primilo jednu dozu cjepiva Janssen. Ukupno se radi o 1.682.869 odraslih osoba što je 50,07% odraslog stanovništva, objavili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

“Ovaj tjedan bilježimo veći odaziv naših sugrađana na cijepljenje nego tijekom kolovoza. Više od 4.000 osoba svakodnevno se odlučuje na cijepljenje prvom dozom a u četvrtak 23.9. je prvu dozu primilo gotovo 6.000 osoba. Uz to, naši građani koji su se prije cijepili s prvom dozom dovršavaju cijepljenje, pa je 53% odraslih cijepljeno barem jednom dozom a 50% je završilo cijepljenje”, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a izv.prof.dr.sc. Krunoslav Capak.

Ravnatelj HZJZ-a ponovno je naglasio da cjepivo u velikoj mjeri štiti od zaraze i teškog oblika bolesti.

“Od početka govorimo da cijepljenje nije apsolutno uspješno, no u velikoj mjeri štiti od zaraza i od teških oblika bolesti. U proteklih tjedan dana (18.9.-24.9.) niti jednu dozu cjepiva nije primilo 81% pozitivnih, 73% hospitaliziranih, 83% onih koji su stavljeni na respirator i 77% preminulih. Mislim da ovi podaci najbolje govore o tome da se svi trebamo cijepiti”, naveo je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš također se osvrnuo na nove podatke o procijepljenosti u Hrvatskoj.

“Premašili smo 50% potpuno cijepljenih, pada i broj hospitaliziranih, ali KBC Split pokazuje povezanost necijepljenih i opterećenja bolnica. Cjepivo je jedini put prema sigurnosti. Vlada RH čini sve da se vratimo u staro normalno. Krenimo putem Norveške i Danske. Hrvatska može i mora bolje!”, proučio je Beroš.

Najviše je cijepljenih z Gradu Zagrebu, a najmanje u Bjelovarsko-bilogorskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Zadarskoj županiji jednom dozom cijepljeno je 37,7 posto stanovništva, a u potpunosti njih 36,2 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...