U Zadarskoj županiji utrošeno 1.426 doza cjepiva Johnson&Johnson od kojeg je umrla mlada Slovenka

Javnost u regiji potresao je slučaj dvadesetogodišnje Slovenke koja je umrla od moždanog udara dva tjedna nakon cijepljenja.

Susjedi su nakon ovog tragičnog događaja privremeno obustavili daljnju primjenu Janssen cjepiva proizvođača Johnson&Johnson.

Ministar Vili Beroš sinoć je izjavio kako nema podataka koji bi ukazivali na zabrinutost i još jednom ponovio kako svaki lijek ima nuspojave, stoga su komplikacije uvijek moguće. HALMED će ipak, napomenuo je, razmotriti slučaj i uskoro donijeti sud o daljnjoj uporabi Johnsona u Hrvatskoj.

Prednost ovog cjepiva je što dolazi u jednoj dozi, stoga je u posljednje vrijeme postalo sve traženije među građanima koji se odlučuju na ovaj vid zaštite od koronavirusa.

U Hrvatskoj je cjepivo oko kojeg su se pojavile kontroverze do sada primilo nešto više od 93 tisuće osoba. Na njega je Agenciji za lijekove prijavljeno 140 nuspojava.

Kakvo je stanje na zadarskom području, doznajemo iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Naime, Zadranima koji se odluče na imunizaciju na raspolaganju su četiri cjepiva: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnsonov Jannsen.

Prema podacima o broju utrošenih doza u našem kraju, do danas je ukupno iskorišteno njih 123.302.

U najvećem broju uzimali smo američki Pfizer, čak 94.767 doza. Na drugom je mjestu AstraZeneca s 16.758 utrošenih doza. Slijedi Moderna s njih 10.351.

Za preveniranje bolesti u najmanjem smo broju primjenjivali Johnson & Johnson. U Zadarskoj županiji do sada je iskorišteno 1.426 doza ovog cjepiva.

Sjetimo, EMA je prošli mjeseca navela rijedak poremećaj, Guillain-Barréov sindrom koji oštećuje živce, kao moguću rijetku nuspojavu cijepljenja J&J-jevim cjepivom.

Iako u Hrvatskoj nisu zabilježene ozbiljne nuspojave nakon primjene ovog jednokratnog cjepiva, smrt 20-godišnjakinje drugi je takav slučaj u susjednoj Sloveniji. Naime, krajem svibnja Slovenka s diplomatskom putovnicom u Bruxellesu također je iznenada preminula nakon što je primila Jennsen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...