U Zadru se nastavlja suđenje za smrt Kristiana Vukasovića, dečka koji je umro od straha u splitskom zatvoru

Nakon višemjesečne pauze, na Općinskom sudu u Zadru danas se nastavlja suđenje u slučaju tragično preminulog Kristiana Vukasovića (18) iz Jesenica kraj Omiša. On je u kolovozu 2019. godine preminuo u splitskoj bolnici u koju je, u komatoznom stanju, prebačen iz zatvora na splitskim Bilicama. Vukasović je, podsjetimo, zbog paljenja maslina bezuvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora. Obitelj Vukasović želi dokazati kako se tijekom istrage, suđenja i boravka u zatvoru s njihovim sinom nije postupalo sukladno njegovoj dobi i psihofizičkom stanju.

Mladić je naime, završio je iza rešetaka unatoč tome što je vještačenjem HZZO-a iz 2018. godine utvrđeno kako ima brojne zdravstvene probleme poput metaboličkog sindroma, astme, iznadprosječno izražene teškoće iz kruga ADHD-a, oštećenje funkcionalnih sposobnosti III. stupnja, odnosno teži invaliditet uz prijeku potrebu privremene pomoći i njege u punom opsegu. Išao je na psihijatrijske tretmane još u dječjoj dobi te je bolovao od poremećaja piromanije. Odvjetnik Vinko Ljubičić, u građanskoj parnici kojom obitelj Vukasović traži i 700.000 kuna odštete, kao krivce za smrt navodi zatvor na Bilicama, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud na Dračevcu te Bolnicu za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu. Na ročištu u svibnju ove godine svjedočio je Marinko Bujas (59), tadašnji upravitelj zatvora u Splitu. Naveo je kako je Kristijan u zatvoru u Splitu boravio od 1. travnja do 1. kolovoza 2019.

– Od tog vremena je 73 dana bio u zatvoru, a ostalo vrijeme u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Tamo je bio hospitaliziran u tri navrata zbog zdravstvenih problema psihičke naravi; anksioznosti, depresije i površinskog samoozljeđivanja, što je bio njegov način da ukaže na probleme koje je imao. U 73 dana koliko je bio u zatvoru, 18 puta ga je pregledala naša liječnica, i to četiri puta je on tražio pregled, a 14 ona, jer se htjela uvjeriti u kakvom se stanju nalazi – posvjedočio je Bujas, pišu 24sata.

Da mladić nije dobro podnosio boravak u zatvoru znalo se i ranije. Bio je uplašen i uznemiren. U trenutku kada je zaprimljen u KBC Split utvrđen je edem i početna upala pluća, podljev mekog oglavka s lijeve strane te omekšavanje odnosno smrt mozga. Vještak je pak u svom nalazu naveo kako je Kristian preminuo prirodnom smrću, najvjerojatnije zbog zatajenje srca. Masnice na tijelu ne povezuje sa smrtnim ishodom već se objašnjavaju mladićevom sklonošću samoozljeđivanju.

– Od prvog dana medicinska dokumentacija je bila dostupna, znalo se da se radi o djetetu s posebnim potrebama i posebnim poteškoćama, da je tom djetetu bila nužna 24 satna pratnja, nadzor njega i pomoć, a niti je liječen niti tretiran na način na koji je to propisano. Fizičkog maltretiranja je neprijeporno bilo, jer je na tijelu pronađeno više modrica i ozljeda koje su bile vidljive prostim okom – kazao je odvjetnik Ljubičić na prošlom ročištu, pišu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...