VIDEO Kod Maslenice spašena najveća kornjača na svijetu: “U Jadranu je viđena samo 30 puta”

Kad se skiper Buco iz Zagreba uputio na svoju prvu vožnju nije mogao ni sanjati kako će upravo zajedno sa svojim prijateljima sudjelovati u spašavanju najveće morske kornjače na svijetu – sedmopruge usminjače. Nije libio ni trenutka kad je vidio kornjaču već je odmah zatražio pomoć te su on, Hrvoje Vulić i Tomislav Baričević brzom reakcijom spasili životinju.

Kako je spašavanje proteklo, ispričao je Hrvoje Vulić, vlasnik tvrtke za iznajmljivanja brodova Maslenica Boat Excursions & rent-a-boat.

– Skiper Buco iz Zagreba otišao je na prvu vožnju kad je primijetio zapetljanu kornjaču. Vratio se brzo na rivu na Maslenici gdje se, inače, nalazimo i ispričao nam. Mi smo doskočili i brzo smo našli kornjaču. Bila je 10 puta zamotana u konope – ispričao je Vulić za Večernji list i istaknuo kako nije bilo najjednostavnije spašavanje jer su konopi bili i oko vrata kornjače, ali i peraja.

– Konope moraš maknuti rukom pa onda moraš paziti da je ne zarežeš s nožem. Ona se, naravno, miče i pokušava pobjeći, ali ako pobjegne s tim konopima to je onda to – kazao je.  Kaže da nije bilo vidljivih ozljeda na kornjači, barem ih oni nisu vidjeli.

Naveo nam je i to da su bili uvjereni kako je riječ o glavatoj želvi, no kako su snimke spašavanja proslijedili Institutu Plavi svijet u Velom Lošinju oni su im rekli kako je ustvari riječ o sedmoprugoj usminjači.

– Rekli su nam da je u Jadranu u posljednjih 130 godina viđena 30 puta – naveo je za Večernji list i nadometnuo kako su imali sreću i jedinstvenu priliku biti ti koji su vidjeli primjerak te nevjerojatne vrste 31 put.

Nevjerojatna vrsta

Sedmopruga usminjača najveća je od svih morskih kornjača na svijetu. Može narasti preko 2 metra s težinom i do 900 kg.  Riječ je o vrsti reptila koja je posljednji preostali primjerak porodice kornjača čije evolucijsko porijeklo ide sto milijuna godina u prošlost. Nekoć davno su bile rasprostranjene diljem cijelog svijeta, no broj im drastično pada te su proglašene ugroženom vrstom.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...