Vodič za euro; Što će biti s kreditima, štednjom u kunama i kako ćemo mijenjati gotovinu i plaćati u trgovinama

Kredite u eurima neki bi građani htjeli mijenjati u kunske dok je tečaj povoljniji nego što će biti na dan uvođenja eura.

Naime, ako imate kredit u eurima i ostalo vam je 100.000 eura glavnice za otplatiti, prilikom prelaska na euro po najavljenom fiksnom tečaju od 7,53 iznos glavnice ostao bi isti.

No ako biste kredit promijenili u kunski po tečaju od 7,48, teoretski bi prilikom prelaska na euro profitirali na razlici u tečaju. Na glavnici od 100.000 eura razlika bi bila 664 eura.

”Naravno, pod uvjetom da vam je konverzija besplatna, da imate pravo na besplatnu konverziju jer to nije oduvijek. Prije, kad ste htjeli mijenjati valutu, plaćali ste određeni trošak. Ukoliko plaćate taj trošak definitivno vam se ne isplati”, ističe kreditna posrednica Ivona Mijatović-Dautović za dnevnik.hr.

Ekonomisti smatraju da će takvih špekulacija biti malo, a građani će na kraju imati koristi samo kod dizanja kredita kad se uvede euro.

”Pogledajmo, na primjer, Sloveniju. Slovenija ima 50 posto niže kamatne stope i građani daleko niže troškove financiranja nego što plaćaju građani Republike Hrvatske”, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

 

Prvih šest mjeseci zamjena besplatna

Kune na štednji, ali i tekućim, žiro i ostalim računima, pretvorit će se u eure na dan uvođenja valute po fiksnom tečaju konverzije. Gotovinu će građani morati promijeniti sami.

”Prvih šest mjeseci u bankama će se kune u eure mijenjati besplatno. Nakon toga banke mogu naplatiti naknadu ako se mijenja keš za keš. Ako se novac polaže na račun, tada će to biti besplatno još sljedećih šest mjeseci”, objašnjava Tihomir Mavriček iz Hrvatske narodne banke.

Dva dana nakon uvođenja eura svi aktivni bankomati trebat će moći isplaćivati eure. Od prvog do 15. siječnja 2023. građani će u trgovinama moći platiti u kunama, a ostatak bi im trgovci trebali vratiti u eurima. Nakon toga će se moći plaćati samo u novoj valuti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...