Vučetić: “Rasprava o KK Zadru bitna je samo nezrelim starcima koji pamte vremena kada su Zadar i košarka bili jedno”

Članovi Gradsko vijeća sastat će se 15. rujna.

Predstojeća sjednica privlači posebnu pažnju javnosti, budući da se na rasporedu nije našao rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Ova stavka čeka se s nestrpljenjem ponajviše zbog sudbine pojedinih korisnika proračuna, u prvom redu KK Zadra.

Uprava tvrdi da se bez gradskih novaca mogu pozdraviti s profesionalnom košarkom, Enio Meštrović već duže vremena kategorički zauzima stav kako klub neće dobiti sredstva iz proračuna ako se ne objave svi ugovori, dok Marko Vučetić poziva DORH u klub s Višnjika “da istraže gdje su nestali milijuni”.

Predsjednika zadarskog Gradskog vijeća upitali smo kako komentira gradonačelnikov potez. Odgađa li trenutak za suočavanje s nekim aktualnim temama, poput financiranja kluba koji je pod obrazloženjem da je riječ o tajnim poslovnim ugovorima, odbio transparentno prikazati gdje odlazi novac.

Zašto gradonačelnik ne radi ono što mu je redoviti gradonačelnički posao, a to svakako jest prijedlog rebalansa proračuna o kojem ovisi sudbina mnogih proračunskih korisnika, u osnovi me ne zanima. Taj nerad konstatiram kao činjenicu, ali i kao obvezu da gradonačelniku našim radom u Gradskom vijeću, uz mnoge druge društveno poželjne vještine, razvijemo i radne navike. Poznato je da su mu potrebni savjetnici, skupo ih plaćamo, a hoćemo li ih plaćati i dalje, ovisi i o rebalansu proračuna, a njega nema. Jasno mi je da javnost, zbog medijski stvorenog interesa i ljudskog poriva za igrom, najviše zanima hoće li rebalansom proračuna KK Zadar dobiti još 3 milijuna kuna ili neće. No, KK Zadar nije bitna tema za nekoga tko je odrastao. Ne postoji neko treće objašnjenje osim infantilnosti ili zlonamjernosti da nekome tko gomila gubitke i ne želi prikazati na što ih gomila, uporno dajete milijune iz proračuna. Ovo je grad u kojem se, iz europskih sredstava, osigurava obrok za gotovo tisuću osnovnoškolske djece koja su u riziku od siromaštva, a mi raspravljamo o tome hoćemo li poremetiti duševni mir infantilnim starcima koji pamte vremena kada su Zadar i košarka bili jedno. Nostalgija za tim vremenima je bešćutna nostalgija. Ovo su vremena u kojima siromašna djeca i Zadar moraju biti jedno jer ako nisu, ako ne osjećamo teret siromaštva naših sugrađana, posebno onih najmlađih, Zadar je suvišan i nepotreban grad. Ovo je prava istina o Zadru, nju trebamo uočiti, a da bismo ju uočili, potrebna nam je nova politička psihologija. Ona neće dopustiti da okrenemo glavu od siromaštva kako bismo financirali rasipništvo sportskih klubova. Proračun, a samim time i rebalans proračuna razotkriva našu dušu. Nije to samo pitanje kome nešto dajemo, nego i što osjećamo i s kime suosjećamo. Saznat ćemo to na sjednici Gradskog vijeća u listopadu, odgovara nam Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...