Zadarska županija za 10 milijuna kuna uvećala kreditni potencijal Programa kreditiranja poduzetništva i obrta

Uvažavajući pozitivna iskustva s kreditiranjem poduzetništva i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima Zadarska županija je u veljači 2019. godine pokrenula „Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji“. Svrha ovoga Programa je stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kroz poboljšanje uvjeta raspoloživosti financijskih resursa za djelovanje poduzetnika na području Zadarske županije. Zadarska županija je s osam poslovnih banaka koje imaju poslovnice u Zadarskoj županiji zaključila Ugovore o poslovnoj suradnji o provedbi Programa.

Broj zainteresiranih poduzetnika bio je puno veći od predviđenog kreditnog potencijala koji je iznosio 30.000.000,00 kuna pa je kvota u kratkom razdoblju iskorištena. Ovim Programom ojačali smo konkurentnost nastupa poduzetnika na tržištu te povećali investicijska ulaganja poduzetnika uz rast zaposlenosti u Zadarskoj županiji pa je Izmjenama i dopunama Proračuna Zadarske županije za 2020. godinu kreditni potencijal povećan za dodatnih 20.000.000,00 kuna, odnosno za 67%.

I novi krediti potencijal u iznosu od 50.000.000,00 kuna vrlo brzo je iskorišten pa smo kreditni potencijal ponovo povećali za dodatnih 10.000.000,00 kuna, tj. za 20% te on sada iznosi 60.000.000,00 kuna.

Županija subvencionira redovnu kamatnu stopu u visini od 2% godišnje te, ovisno o izboru poslovne banke, poduzetnicima kao krajnjim korisnicima kamata iznosi oko 1%. Namjena kredita je kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava opreme, pri čemu se obrtna sredstva u funkciji investicije mogu financirati do najviše 10% za uslužne djelatnosti, tj. do najviše 20% za proizvodne djelatnosti od odobrenog iznosa investicijskog kredita. Krediti se odobravaju u iznosu od 200.000,00 kuna do 3.000.000,00 kuna.

Programom kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji propisani su kriteriji za ocjenjivanje, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, popis prihvatljivih djelatnosti te postupak dodjele potpore i druga pitanja za provedbu Programa. Navedeni Javni poziv objavljen je 25. veljače 2019. godine i nalazi se na web stranici Zadarske županije: www.zadarska-zupanija.hr/natjecaji-i-javna-nabava/potpore-i-priznanja/aktivni-natjecaji.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresirane poduzetnici na području Zadarske županije da se jave  na Javni poziv za podnošenje prijava za kreditiranje poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...