Zašto koristimo dudu varalicu? Vrlo su važna stavka u pružanju ugode djetetu i pridonose njegovom umirivanju

Zašto koristimo dudu varalicu?

Dude varalice možda jesu male, ali su vrlo važna stavka u pružanju ugode djetetu i pridonose njegovom umirivanju.

Zašto uopće djeca sišu? Da biste bolje razumjeli zašto su baš dude varalice jedan od bitnih „alata“ prilikom umirivanja djeteta, moramo znati zbog čega djeca imaju potrebu za sisanjem. Naime, djeci je urođen jak instinkt za sisanje kojeg im je priroda podarila kako bi počeli sisati mlijeko jednom kada se rode, a zato nisu ni rijetke slike s ultrazvuka na kojima beba već tada zna držati palac u ustima. Sisanje djeci predstavlja sigurnost, utjehu i mir na koji su naučili još u majčinoj utrobi i kasnije prilikom prvih dana dojenja.

Ipak, normalno je da majka ne može stalno držati dijete na grudima pa kada više ne pomažu dojenje, bočica, nježno ljuljanje uz pjevanje ili šetnja u kolicima, većina roditelja posegne za malenim šarenim predmetom, dudom varalicom. Ovaj roditeljski pomagač ima razne prednosti zbog kojih ga je preporučljivo davati djetetu, a mi smo ih ovdje izdvojili za vas.

1. Umirivanje bebe

Kada dođe beba, novi roditelji učinit će sve kako bi ju umirili. Neke bebe od prvog dana inzistiraju da ih se nosi i drži, a druge stalno traže nešto što će vrtjeti u ustima, čak i kada nisu gladne. Takvim bebama duda vrlo dobro dođe, a osim toga pomažu djeci da brže zaspu i da se smire tijekom popodnevnog ili noćnog spavanja. Također, vrijeme koje dijete provede plačući povećava se unutar prvih šest tjedana. Dijete tada u prosjeku plače oko tri sata. “To je puno plača i stresa i zato je duda jako popularna”, objašnjava Cynthia R. Howard, profesorica pedijatrije na Sveučilištu Rochester u New Yorku. Prema istraživanju koje je objavila u časopisu Pediatrics, otprilike 75 posto beba dobilo je i koristi dude.

2. Dobrobit za zdravlje

Prema studiji koja je objavljena 1992. godine u švedskom časopisu Acta Pediatrica, bebe koje koriste dudu brže dobivaju na težini,. Druga istraživanja su pokazala da prerano rođene bebe,  koje nedugo nakon rođenja koriste dude, razvijaju sposobnost sisanja i imaju manje zdravstvenih komplikacija.

3. Smanjen rizik od smrti u kolijevci (SIDS)

Četiri nedavna istraživanja pokazuju da su dude povezane sa smanjenjem rizika od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS),. No, kako nije dokazana veza između uzroka i posljedice, znanstvenici nisu sigurni na koji način sprječava ili sprječava li duda SIDS. Ipak, SIDS organizacija na Floridi preporučuje njihovu upotrebu.

4. Pomoć pri rastu zubića

Duda bebama pomaže i u trenutku kada počinju izbijati zubići jer njome masiraju natečene desni.

5. Osjećaj zadovoljstva

Jeste li ikad primijetili kako beba postane pospana ubrzo nakon hranjenja? Kao i da se umiri kada joj date dudu varalicu? To se događa jer sisanje potiče otpuštanje hormona koji se zove CCK (kolecistokinin), a zbog njega beba ima osjećaj nahranjenosti, opuštenosti i spremna je za spavanje!

6. Poboljšana probava

Još jedna uloga CCK hormona je poboljšanje probave. Izdojeno mlijeko bogato je proteinima i mastima pa ih sisanjem dude i dodatnim CCK-om dijete može bolje razgraditi.

7. Bolja koordinacija

I za kraj, nenutritivno sisanje (sisanje koje ne uključuje hranjenje) pruža bebi dodatnu vježbu koordinacije između sisanja, gutanja i disanja. Ova tri koraka bebi omogućuju učinkovito hranjenje na bočicu ili dojenje.

Osim općenitih beneficija dude varalice, važno je odabrati idealnu za vaše dijete što nekada zna biti noćna mora s obzirom da postoji pregršt opcija od noćnih, dnevnih duda do silikonskih, gumenih itd. Prilikom odabira najbolje dude varalice, trebate svakako uzeti u obzir bebinu dob, osjetljivost bebine kože i preference same bebe.

Ukoliko želite kupit dudu varalicu ili bilo koji asortiman za bebe posjetite sve za bebe sekciju web trgovine Crosst.hr.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...