Zašto morate otvoriti vrata popisivaču iako ste se samopopisali?

Jednom kad sam se popisao preko interneta – zašto mi popisivač ipak mora pozvoniti na vrata?

Jedno je to od najčešćih pitanja građana kada je popis stanovništva u pitanju.

“Popisivači će u svakom slučaju pozvoniti na vaša vrata. Popisivač će dobiti između 200 i 250 adresa koje je dužan razdužiti”, kazala je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku za HTV, dodavši kako je kod koji ste dobili nakon što ste se popisali na internetu Državnom zavodu za statistiku koristi kao kontrola obuhvata popisa.

“Primjerice ako zgrada ima više katova, popisivač dok ne dođe na taj kat ne može znati koji je stan popisan, koji tek treba popisati ili koji je stan prazan”, objasnila je zašto im je kod jako važan.

Popisivač će vam, kazala je, pokucati na vrata i zbog toga što možda nisu svi u istom stanu popisani ili nekome tko se samopopisao nije bilo sve jasno pa će moći pitati popisivača.

Predviđeno je da popisivači imaju COVID potvrde, što znači da su ili preboljeli COVID ili da su cijepljeni – ili da imaju negativan test. Uz to su dužni poštivati sve epidemiološke mjere – održavati razmak i nositi maske. Preporuka je da popisivači posao obavljaju izvan stana, zbog čega se u Državnom zavodu za statistiku nadaju lijepom vremenu, kazala je Brković.
Samopopisati se možete do nedjelje, 26. rujna. Nakon nedjelje na teren izlazi malo manje od osam tisuća popisivača.

“S obzirom na to da su se pojavili lažni popisivači i neki građani imali su nažalost neugodnih situacija, još jednom upozoravam da ovlašteni popisivači Državnog zavoda za statistiku na teren izlaze tek u ponedjeljak”, kazala je Brković dodavši kako su, prema informacijama kojima raspolažu, na udaru prevaranata najviše stariji građani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...