Objavljeno je istraživanje o tome koliko štiti treća doza Pfizera

Treća doza cjepiva protiv covida-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech učinkovita je 95.6 posto protiv simptomatskih oblika bolesti, pokazalo je istraživanje dvaju laboratorija, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak.

Kliničko ispitivanje treće faze, provedeno na 10.000 osoba starijih od 16 godina, pokazalo je “relativnu učinkovitost od 95.6 posto” i “povoljan sigurnosni profil”, navodi se u priopćenju.

Rezultate je pozdravio glavni direktor Pfizera Albert Bourla.

Ispitanici su imali u prosjeku 53 godine.

Rezultati će biti predani regulatorima što je moguće prije.

Više zemalja odobrilo je davanje treće doze cjepiva jer su ispitivanja pokazala da zaštita pada nakon nekoliko mjeseci.

Američka Agencija za lijekove (FDA) preporučuje od kraja rujna treću dozu za neke rizične skupine, kao što su stariji od 65.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je početkom listopada treću dozu Pfizerova cjepiva za starije od 18 godina, a države članice mogu same odrediti dobne skupine koje će ga primati.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...