Cestitka_Uskrs

ADVENTSKI PROGRAM UZ COVID POTVRDE Paleka: “U koncertima i gastro ponudi uživat će svi koji ispunjavaju te uvjete, tako je u cijeloj Europi”

Svjetlost lampica koje obasjavaju grad, topla čokolada, fritule, kuhano vino, šušur na Trgu Pet bunara… Asocijacije su to na najljepše doba u godini, božićno doba. Središte tog vremena je Advent. Nakon dvije godine “covid pauze” vraća nam se omiljena zimska manifestacija.

Povodom toga, razgovarali smo s Mariom Palekom, direktorom Turističke zajednice Grada Zadra.

To će biti jako izazovno. Mi smo krenuli s intenzivnim razgovorima i organizacijom još od 1. rujna, iako uvjeti, jasno, još uvijek nisu definirani, jer mi ne znamo što će biti krajem 11. mjeseca. Ponašamo se kao da je sve normalno u skladu s mogućnostima i s mjerama koje su trenutno na stanju. Sukladno njima organizirat ćemo glavne aktivnosti, a ukoliko se mjere budu mijenjale i mi ćemo mijenjati program, ukoliko je to izvedivo. Nas to zaista veseli, jer se pokazalo da Zadar vapi za takvim događanjima, za formu koja je bila prezentirana 2019., koja je ujedno bila rekordna godina, vidjeli ste, interesirali su se i drugi gradovi Hrvatske i mi bismo voljeli zadržati taj jedan propulzivni tijek razvijanja Adventa. No, kažem, sve uvelike ovisi o mjerama koje će biti aktualne u datom trenutku, kazuje Paleka.

U većini europskih zemljama, ulazak u kafiće, restorane, muzeje nije moguć bez covid potvrde. One su u Hrvatskoj za sada obavezne jedino u zdravstvenom sustavu. Ipak, sve je više javnih događanja na kojima organizatori inzistiraju na covid potvrdama kako bi epidemiološku situaciju mogli držati pod kontrolom.
Hoće li iste biti potrebne na ovogodišnjem Adventu?

Sve isključivo uz covid potvrde ili s testom koji je valjan u roku od 48 sati. Svi posjetitelji koji ispunjavaju te uvjete moći će ući i uživati u programu, sadržaju i gastronomskoj ponudi. Tako da, osobno vjerujem da će građani ozbiljnije prihvatiti . Danas je evidentno da ukoliko ne zadovoljavate jedne takve uvjete nećete moći prisustvovati niti jednoj manifestaciji, ne samo kod nas u Zadru, već čitavoj Hrvatskoj, odnosno Europi i svijetu… Ovim putem pozivam na odgovorno ponašanje svih naših građana, jer svi turisti koji će se zateći na području grada Zadra u adventsko doba, imat će covid potvrdu i moći će prisustvovati događanjima…, objašnjava.

Zadarska županija pri dnu je ljestvice po procijepljenosti stanovništva. Obje doze primilo je manje od 40 posto odraslih. Koliko su ovi podaci važni gostima koji dolaze u naš kraj i mogu li skepticizam i nepovjerenje prema cjepivu utjecati na negativan ishod turističke priče u budućnosti?

Treba početi uvijek od sebe. I ja osobno kad idem negdje, sigurno da ću se raspitati kakva je epidemiološka situacija u destinaciji koju posjećujem. Zdravlje je na prvom mjestu. dakle, naravno da je to jako, jako važno i sigurno da ti podaci Zadru ne idu u prilog. Mislim da Zadar može puno bolje, puno odgovornije. Na koncu, turizam je jedna od najbitnijih djelatnosti na području grada Zadra i znate koliko je djelatnosti uključeno u cijelu tu priču. Ja vjerujem da će se kroz ovo razdoblje, pa do iduće sezone taj postotak zasigurno popraviti, zaključuje prvi čovjek zadarskog turizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...