Beroš: “Ako se epidemiološka slika pogorša, morat ćemo uvoditi i druge mjere”

Danas smo podignuli razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu na jednu višu ljestvicu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš komentirajući jučerašnje uvođenje Covid potvrda u zdravstvu te prosvjede koji su protiv toga održani kod nekih bolnica. I samog su Beroša jučer kod KBC-a Zagreb izviždali prosvjednici.

“Nije bitno kako sam ja prošao, i tako sam u ovoj vrućoj fotelji naviknut na određene kritike, iako za mnogo problema u zdravstvu nisam osobno kriv, jer su stari desetljećima, ali ono što je najvažnije je da je naš cilj ostvaren. Danas smo podignuli razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu na jednu višu ljestvicu i to je ono što je imperativni cilj ove vlade – pružiti korisnicima naših usluga maksimalnu sigurnost. To smo i postigli, stoga mogu reći da sam na kraju dana ipak zadovoljan”, rekao je Beroš.

 

20 pozitivnih među testiranima

Beroš je rekao da je broj onih koji se nisu željeli testirati minoran – prema podacima prikupljenima do 12 sati, naveo je, u KBC-u Zagreb nisu testirana četiri djelatnika, u KBC-u Rijeka njih tri, u KBC-u Split svi su testirani, a u KBC-u Sestre milosrdnice nije testirano devetero djelatnika.

“Među testiranima smo našli 20 pozitivnih. To su naši asimptomatski djelatnici koji bi, da nisu testirani, ušli u zdravstveni sustav i mogli bi prenijeti zarazu našim bolesnicima”, rekao je Beroš.

Poručio je da testiranje nije invazivno ni bolno, ali da je vrlo korisno.

“Svi oni koji se ne žele cijepiti, mogu se testirati”, rekao je Beroš, koji je naglasio da je cijepljenje ipak bolja opcija od testiranja.

Bez plaće za vrijeme neobavljanja radne dužnosti

Na pitanje do kada će biti tolerirani oni koji se ne žele testirati, Beroš je odgovorio da postoji Zakon o radu koji determinira neke od tih elemenata.

“Ono što je potpuno jasno je da za vrijeme kada nisu obavljali svoje radne dužnosti jer nisu ispunili sve preduvjete neće dobivati plaću. U ovisnosti o vrsti posla i drugim okolnostima, poslodavac, odnosno ravnatelj će u okviru Zakona o radu moći odrediti i druge vrste sankcija”, rekao je Beroš, dodavši da su u ovom trenutku usmjereni prema opomenama, ali da će vidjeti kako će stvari dalje ići.

“Doista ne mogu razumjeti ljude koji se ne žele testirati, i to besplatno”, poručio je.

 

“Vjerujem da će razum prevladati”

Upitan koliko će dugo testiranje biti besplatno, Beroš je rekao da postoji niz okolnosti, prvenstveno epidemiološke okolnosti, koje će uvjetovati kada će testiranje eventualno biti potrebno platiti.

“U ovom trenutku nismo razmišljali o tome, vjerujem da će razum prevladati”, rekao je Beroš za HRT.

Beroš je i rekao kako će eventualno uvođenje Covid potvrda u druge sektore ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji i kretanju zaraze.

“Ako se ona pogorša, morat ćemo biti prinuđeni uvoditi i druge mjere. Međutim, ako postignemo dovoljan nivo procijepljenosti ili virus na neki način oslabi, što je također jedna od mogućnosti, tada nećemo razgovarati o ovim stvarima, nego, dapače, o relaksiranju mjera”, rekao je ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...