Capak objasnio koja je razlika između treće doze i docjepljivanja

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako računaju da bi u drugoj polovici listopada brojke zaraženih mogle početi padati. U srijedu je u Hrvatskoj bilo više od 2000 zaraženih i 27 umrlih.

Capak je, gostujući u RTL-u Danas kazao kako je očekivao da brojka neće ići preko 2000.

“Ali ako pogledate tjedne prosjeke – mi smo u stagnaciji rasta. Prva tri dana ovog tjedna imamo manji broj slučajeva nego u prva tri dana prošlog tjedna. Pretpostavljam i nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati”, kazao je.

Capak kaže kako je dolazak lošijeg vremena opasnost koja bi mogla pogodovati daljnjem širenju zaraze.

“Uvijek računamo da ipak imamo taj jedan postotak procijepljenih, preboljelih… Imamo stanovništvo koje se već naviklo na to, koje se koliko toliko drži distance, ne idu u masovno okupljanje, zatvorene prostore, tako da računamo da bi to mogao biti taj vrhunac i da će kroz neko kratko vrijeme, u drugoj polovici ovog mjeseca, brojke početi padati”, kazao je Capak.

Osvrnuo se i na preporuke za treću, booster dozu.

“Ova treća doza se po našim preporukama osam tjedana nakon završetka cijepljenja, dok je docjepljivane najmanje 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja i to je osnovna razlika. Moramo dati neki drukčiji naziv da bi ljudi razlikovali što je treća, pa smo to drukčije i nazvali”, kazao je.

Napomenuo je kako još nije određen datum početka cijepljenja trećom dozom, ali da će do toga doći vrlo skoro. Odgovorio je i na pitanje produžuje li treća doza trajanje covid-potvrde.

“Nakon što je EMA odobrila uveli smo mogućnost da se osobe cijepe. Radi se na tome da se informatički pokrije ta priča i da se naprave poslovna pravila za izdavanje covid potvrda. Po nama, mi ćemo te covid potvrde nakon te booster ili treće doze produljiti za još godinu dana”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...