Capakova zamjenica objasnila tko treba treću dozu i koliko cijepljeni šire virus

Dosta je građana i dalje zbunjeno – tko treba primiti treću, a tko dodatnu dozu? O tome je za Novu TV govorila zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Naime, treću dozu primaju osobe s lošim imunološkim sustavom dva mjeseca nakon druge doze – primjerice ljudi koji su na kemoterapiji ili osobe podvrgnute transplantaciji. Dodatna, “booster” doza namijenjena je širem broju ljudi.

Trećom dozom ne treba se cijepiti zdrava osoba koja je cijepljena dvjema dozama.

“Izuzetak su zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije i nemoćne i primjerice osobe koje žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osobama. Najveći dio mladih i zdravih osoba koje su cijepljene s dvije doze ili jednom dozom Janssena ne treba primiti još jednu dozu zato što je imunološki odgovor dovoljan da ne treba dodatno cjepivo”, objasnila je Pavić Šimetin.

Ispitivanje razine antitijela u krvi pri odlučivanju o docjepljivanju nije potrebno. “To ne treba raditi, nije dobar pokazatelj”, otkrila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

 

Koliko cijepljeni šire zarazu?

Na pitanje treba li možda mijenjati slogan “Misli na druge, cijepi se”, s obzirom na to da i cijepljeni mogu širiti zarazu, Pavić Šimetin kaže: “Ovaj slogan ljude podsjeća na to da osim na sebe moraju misliti i na druge. Od početka znamo da se i osobe koje su cijepljene mogu zaraziti i mogu širiti virus, no ono što se jako dobro zna jest i da su izgledi za to čak osam ili više puta manji nego ako osoba nije cijepljena. Također, po nekim istraživanjima vrlo su mali izgledi da osoba koja je cijepljena do kraja i koja se razboljela tu bolest prenosi na druge osobe.”

Stigao je prvi kontingent cjepiva protiv gripe – 200.000 doza. Sljedeći tjedan ide u distribuciju, a onda će se početi i s cijepljenjem.

“Može se i cijepiti protiv gripe zajedno s docjepnom dozom”, rekla je Pavić Šimetin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...