CRVENO UPOZORENJE za Velebitski kanal: “Budite spremni na oštećenja konstrukcija, iščupana stabla, nestanak struje”

Za petak, 8. listopada, izdano je crveno upozorenje za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal za vjetar. Očekuje se vrlo jaka, mjestimice i olujna bura. Najjači udari vjetra 40-80 čvorova (75-150 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća.

Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje za vjetar.

Očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka bura.

Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Pod Velebitom očekuju se orkanski udari bure. Najjači udari vjetra 75-165 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...