Doktor kineziologije iz Zadra: “Muškarci su u lockdownu manje vježbali od žena”

Zadranin Josip Karuc, doktor kineziologije i član istraživačkog tima Laboratorija za mjerenje i praćenje tjelesne aktivnosti, izložio je rezultate posljednjeg istraživanja o tjelesnoj aktivnosti kod odraslih za vrijeme pandemije COVID-19 virusa na 36. Svjetskom kongresu sportske medicine u Ateni.

Rad pod naslovom: “Decline in Vigorous physical activity in young adults during the second lockdown caused by COVID-19 pandemic: Result of CRO-PALS follow-up study’’, Karuc je objavio u koautorstvu s Antioniom Martinkom, Ivanom Radmanom, Marjetom Mišigoj-Duraković i Marojem Sorićem.

Cilj studije je bio usporediti razinu tjelesne aktivnosti, količine sedentarnog ponašanja te kvantitetu sna tijekom prvog i drugog zatvaranja uzrokovanim pandemijom COVID-19 virusa.

Rezultati istraživanja jasno ukazuju na to da je odrasla populacija u dobi od 21 do 23 godine znatno smanjila svoju razinu tjelesne aktivnosti za vrijeme trajanja drugog zatvaranja.

Najveći pad zabilježen je u aktivnostima visokog intenziteta te u aktivnostima umjereno do visokog intenziteta.

Također, nalazi studije upućuju na to da su muškarci bili vulnerabilniji u odnosu na žene tijekom drugog zatvaranja, gdje su pokazali manje vrijednosti količine tjelesne aktivnosti za vrijeme drugog lockdowna.

Preliminarni rezultati istraživanja predstavljeni na istoimenoj konferenciji, a cjeloviti rad je trenutno u postupku recenzije u etabliranom časopisu Journal of Sports Sciences.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...