Ivan Šarić: “Ako će država propasti jer nema novca od PDV-a na uloške, onda i treba propasti!”

Stand-up komičar, Zadranin Ivan Šarić dotaknuo se teme menstrualnog siromaštva nakon što je Vlada opet odbila prijedlog o smanjenju PDV-a na higijenske uloške i tampone s 25% na 5%, što prisiljava žene da moraju plaćati PDV na menstrualne potrepštine kao da je to luksuz, a ne nužna potreba.

Brojne žene u Hrvatskoj zapravo su žrtve menstrualnog siromaštva. Svaka žena u Hrvatskoj tijekom života plati oko 8000 kuna PDV-a na kupnju higijenskih uložaka i tampona. Dok brojne europske zemlje imaju niži PDV na ove potrepštine, Europski parlament još 2019. godine usvojio je rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom su zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Šarić je na ovu temu je poručio: “Ako će nam država propasti jer Vlada nema novca od PDV-a na uloške onda trebamo propasti!”

Osvrnuo se Šarić i na saborske zastupnice HDZ-a, koje su morale braniti Vladinu odbijenicu prijedloga.

“Možda najgora stvar je što je neka žena iz HDZ-a izašla na pozornicu sabora i bila protiv toga da nema PDV-a na uloške. Pa doslovno si izdala rod. Meni je ovo strašno.”

Nije imao lijepih riječi za njih, dodavši: “Zamisli izdat žene, a žena si? Da Bog da živile vječno i trebale uloške svaki misec”, poručio je Šarić, piše miss7.

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika.

O ovoj saborskoj raspravi i novoj odbijenici Vlade oglasili su se iz riječke udruge PaRiter rekavši kako je Vlada opet jasno i nedvosmisleno poslala poruku da su žene građanke drugog reda i da smanjenje poreza na menstrualne proizvode i dalje nije opcija.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...